M’n gezicht online? Dan geef ik me aan

Kevin Beijk was op het journaal als hooligan te zien. Maar hij meldde zich pas bij de politie toen hij op internet verscheen.

Kevin Beijk (21) uit Bodegraven deed anderhalf jaar geleden mee aan de bestorming van het Maasgebouw bij de Kuip in Rotterdam.

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-De Graafschap zat Beijk in een groepje van vijftig oproerkraaiers. Hij gooide een autospiegel naar het hoofd van een ME’er en een prullenbak tegen de pui.

Een dag na de rellen zat Beijk met zijn ouders en vriendin op de bank. Ze keken naar het journaal. Er kwamen beelden langs van de rellen, Beijk herkende zichzelf. Maar hij durfde niets te zeggen. „Mijn moeder vroeg of ik soms iets gezien had. Nee, zei ik.”

Beijk wilde zichzelf niet aangeven bij de politie. „Zolang ik niet op internet sta, ga ik mezelf niet melden. Dat is toch logisch? Ik ga mezelf niet melden als er geen noodzaak toe is.”

Een maand later kwam die noodzaak wel, toen de politie een reeks foto’s van verdachte relschoppers publiceerde op de website rijnmondveilig.nl.

„Een maatje van me belde op: ‘Kevin, je staat erop’. Godverdomme! De politie had mijn foto op internet gezet. Diezelfde avond heb ik alles opgebiecht en stapte ik op de trein naar Rotterdam, om mezelf te melden.”

Beijk dacht dat de politie geen bewijs tegen hem had, maar dat bleek anders te liggen. „Een gozer achter mij had alles gefilmd met z’n mobieltje. Die beelden heeft hij aan de politie gegeven. Heel kwalijk. Hij had dat nooit mogen filmen.”

Beijk kreeg een half jaar celstraf en moet meebetalen aan een vergoeding voor de schade aan het Maasgebouw. De relschopper voelt zich „oneerlijk behandeld”. Omdat hij als een van de weinigen gefilmd is moet hij betalen. Maar alle anderen ontspringen de dans. „Je komt met je gezicht op internet, krijgt een belachelijk hoge straf en moet ook nog een schadevergoeding betalen. Dat vind ik oer- en oerkrom.”

    • Andreas Kouwenhoven