Maximaal zes seconden filmen met Vine, Twitters nieuwe videodienst

De Vine-app. Screenshot uit de videoreview van Logic Lounge
De Vine-app. Screenshot uit de videoreview van Logic Lounge

Zes seconden. Langer kun je niet filmen met Vine, de “Instagram voor video’s” die gisteren lanceerde. Die beperkte lengte zou creativiteit moeten aanwakkeren. De eerste voorbeelden onderstrepen dat, maar er is ook wel wat aan te merken op het nieuwe speeltje van Twitter.

Vine is dus, kort gezegd, Instagram voor korte video’s. En het is van Twitter. Met de app (die er vooralsnog alleen voor de iPhone is) maak je een opname van maximaal zes seconden. De zes seconden van Vine zijn de 140 karakters van Twitter, eigenlijk.

Het unieke is dat je niet per se zes achtereenvolgende seconden hoeft te filmen; je kunt ook drie keer twee seconden aan elkaar plakken. Of tien keer 0,6 seconde. De app filmt wanneer je je vinger op het scherm houdt. Laat je weer los, dan pauzeer je. Vinger weer op het scherm en je gaat verder.

Het eindresultaat wordt geloopt, dus eindeloos herhaald. Wat dat betreft lijkt de vorm op een animated gif, maar het verschil daarmee is weer dat er wel geluid bij zit.

Dat Vine klaar was voor het grote publiek, werd gisteren duidelijk toen Twitter CEO Dick Costolo een filmpje plaatste van iemand die een steak tartaar klaarmaakt.

Er zijn meer kapers op de kust

De "Instagram voor video’s", hebben we dat niet vaker gehoord? Ja, het is niet de eerste keer dat iets zo omschreven wordt en na het succes van de filterfoto-app is het ook niet zo gek dat meerdere mensen op dit idee kwamen. Er is Viddy, waarmee je tot 15 seconden kunt filmen en er muziek onder kunt zetten. Met Socialcam kun je zo lang filmen als je wilt en er een filter overheen gooien (net als bij Instagram). En Loopcam, ten slotte, maakt wel echt animated gifs: geluidloze, zichzelf herhalende filmpjes die bestaan uit meerdere foto’s.

Wat je met Vine deelt, gaat over het inkorten van iets groters, zeggen de makers.

“Het zijn kleine kaders van de mensen, omgevingen, ideeën en spullen waar je leven uit bestaat. Ze zijn eigenzinnig en we denken dat dat ze zo uniek maakt.”

Om je een idee te geven: dit zijn een aantal van de vines die vandaag online werden gezet. Veel mensen gebruiken de dienst nu om stop-motion-video’s te maken.

Als je een Vine-video gemaakt hebt, kun je hem met je vrienden op Vine delen (als je die al hebt), maar ook meteen doorsturen naar Twitter en/of Facebook. Je creatie wordt ge-embed in je tweet en verschijnt dus direct in de tijdlijn van je volgers, zonder dat ze door hoeven te klikken. Het is wel een goed idee dat het geluid standaard uit staat.

Nieuwe stok om mee te slaan tussen Twitter en Facebook

Het ging de afgelopen tijd snel met Vine, dat in New York gevestigd is. De drie oprichters begonnen in juni en werden vier maanden later gekocht door Twitter, nog voordat er iets gelanceerd was. Een van de oprichters, Dominik Hofmann, had toen wel al deze korte video gemaakt met zijn eigen concept.

Vine is daarnaast een nieuwe wending in het wedstrijdje kinderachtig-doen-ten-koste-van-de-gebruiker tussen Facebook en Twitter. Facebook kocht Instagram in april 2012 voor een miljard dollar. Instagramgebruikers konden een paar maanden later niet meer zien of Twittercontacten de dienst ook gebruikten - die weg had Twitter afgesloten.

In december trok Instagram hun foto’s uit de Twitter-tijdlijn; ze werden vervangen door een link. Instagram deed dat om meer gebruikers naar de eigen site te halen, maar voor gebruikers werd het er niet leuker op. Die moeten nu de Twitter-app of site verlaten om ergens anders een plaatje te bekijken (of deze Chrome-extensie installeren)

Het hoeft dus geen verrassing te zijn dat Facebook nu Vine-gebruikers belet om via de app Facebookvrienden te zien die ook vinen.

Werkt het? Ja, bij bijna iedereen

De eerste voorbeelden en best-of-lijstjes duiken op, maar het gaat nog niet overal vlekkeloos. Er zijn gebruikers die 'upload failed' krijgen te zien wanneer ze een filmpje willen delen of een zwart scherm zien nadat er zes seconden gefilmd is. Beide problemen doen zich hier op de redactie ook bij meerdere mensen voor.

Daarnaast is het erg jammer dat de iPhone-app er al is en dat Androidgebruikers nog moeten wachten. Het komt eraan, zeggen de makers.