Kortkolom kunst

Millepied directeur dans Parijse Opéra

parijs. Danser/choreograaf Benjamin Millepied (1977) volgt per 15 oktober 2014 Brigitte Lefèvre op als directeur dans van de Opéra de Paris. Dit heeft het gezelschap gisteren bekendgemaakt. Lefèvre leidde het operaballet sinds 1995 en gaat na het komende seizoen met pensioen. Door de keuze voor Millepied, een externe kandidaat, worden gedoodverfde opvolgers als Nicolas Le Riche en Laurent Hilaire gepasseerd, beiden (voormalige) danseurs étoiles van het Parijse operaballet en volledig vertrouwd met de delicate verhoudingen binnen het mastodontische instituut. Millepied werd deels in Frankrijk opgeleid, maar werkte zijn hele loopbaan in de VS, onder andere als solist bij het befaamde New York City Ballet. Tien jaar geleden debuteerde hij als choreograaf. Voor zijn voormalig werkgever creëerde hij diverse balletten, en ook in Parijs en Amsterdam kreeg hij choreografieopdrachten. In 2011 verzorgde hij de dansdelen voor de film Black Swan met Natalie Portman, tegenwoordig Millepieds echtgenote. In het verleden leidde Millepied diverse project- en reisgezelschapjes. Vorig jaar richtte hij L.A. Dance Project op, dat in juni zal optreden in het Holland Festival. (NRC)

Star Trek J.J. Abrams regisseert Star Wars

Los angeles. Star Trek-producent J.J. Abrams gaat de nieuwe Star Wars-film regisseren. Dat meldt de showbizzwebsite The Wrap op basis van anonieme bronnen die bij de productie betrokken zouden zijn. Episode VII, het eerste deel van de derde en laatste Star Wars-trilogie, moet in 2015 in de bioscopen draaien. Abrams is naast Star Trek vooral bekend als regisseur en producent van tv-series als Lost en Fringe. Zijn productiemaatschappij kocht onlangs de rechten voor de verfilming van een boek over wielrenner Lance Armstrong. Sinds filmmaatschappij Disney vorig jaar de rechten van Star Wars kocht en een voortzetting van de serie aankondigde, vermoedden fans dat Abrams de nieuwe film zou gaan regisseren. Hij ontkende dat tot nu toe. Michael Arndt (Little Miss Sunshine) schrijft het script. (NRC)