Kortkolom buitenland

Beatrix noemt dood Dolmatov tragedie

Amsterdam. Volgens koningin Beatrix is de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov een grote tragedie en een ingewikkelde zaak. Ze heeft dat gezegd tegen de NOS tijdens haar staatsbezoek aan Singapore. Dolmatov, die in Rusland werkte in een fabriek voor raketten, pleegde vorige week zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. Hij zat daar in afwachting van uitzetting naar Rusland. Een asielaanvraag was afgewezen. Dolmatovs moeder, aan wie de dood van haar zoon niet direct werd gemeld, schreef een brief aan de koningin waarin ze haar vroeg om zich in te zetten voor opheldering van de zaak. (NRC)

Kerry: orde begroting nodig voor macht VS

Washington. Volgens de aankomende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, moeten de VS dringend hun begroting op orde brengen om hun rol als wereldmacht te blijven spelen. Dat zei Kerry gisteren toen hij door de Senaat werd gehoord met het oog op zijn benoeming. President Obama draagt hem voor. Het Congres is met Obama verwikkeld in een conflict over de begroting. Kerry, zelf senator, noemde klimaatverandering, humanitaire hulp en voedsel- en energiezekerheid als prioriteiten. Naar verwachting stemt de Senaat dinsdag in met zijn benoeming. (AP, Reuters)

El País trekt nepfoto doodzieke ‘Chávez’ in

Madrid. De Spaanse krant El País heeft excuus aangeboden na de publicatie van een foto waarop volgens de krant de Venezolaanse president Hugo Chávez te zien zou zijn. Inmiddels is gebleken dat de man op de schimmige foto, die aan de beademing ligt, niet Chávez is. De Venezolaanse autoriteiten geven weinig informatie over de toestand van Chávez, die in Cuba wordt behandeld wegens kanker en al ruim zes weken niet in het openbaar is gezien. De Venezolaanse regering noemt de foto ‘grotesk’ en kondigt een aanklacht tegen de krant aan. (BBC)

Doden bij protest van sunnieten in Irak

Bagdad. In de Iraakse stad Falluja zijn vanochtend zeker vier doden en 19 gewonden gevallen toen het leger het vuur opende tijdens schermutselingen met sunnitische betogers. Zij protesteerden tegen het bewind van de shi’itische premier Nouri al-Maliki. Sinds enkele maanden gaan in sunnitische steden regelmatig mensen de straat op uit protest tegen wat zij beschouwen als marginalisering van de sunnitische minderheid door de overwegend shi’itische regering-Maliki. Niet eerder zijn daarbij doden gevallen. (AP, AFP)

Tien functionarissen China in cel om seks

Beijing. Tien Chinese functionarissen zijn gearresteerd vanwege een seksvideoschandaal. Dat melden Chinese staatsmedia. De mannen hadden seks gehad met prostituees die waren ingehuurd door een projectontwikkelaar. Die filmde het gebeuren om de functionarissen te chanteren, om zo opdrachten binnen te halen. Het schandaal kwam in november aan het licht toen de eerste video een hit werd op internet. (AP)