Kortkolom binnenland

Onderzoek naar lek moskee-internaten

Rotterdam. Wethouder Karakus (PvdA) van Rotterdam start een onderzoek naar een gelekte geluidsopname van een ambtelijk overleg. Dat zei hij gisteren in de gemeenteraad. Woensdag publiceerde deze krant een vertrouwelijk verslag waarin ambtenaren zorgen uiten over een brandonveilig moskee-internaat. „We kunnen van geluk spreken dat er niets is gebeurd”, zei een van de ambtenaren. Karakus vindt het „onfatsoenlijk” dat het interne overleg is opgenomen. „Ambtenaren moeten vrij kunnen spreken”, aldus Karakus. Met het onderzoek wil de gemeente „zorgvuldig boven water krijgen” wat er is gelekt en waarom dit is gebeurd. Ook wordt uitgezocht of strafrechtelijke vervolging mogelijk is. De wethouder wist gisteren in de raad te voorkomen dat meer vertrouwelijke stukken over moskee-internaten openbaar worden. De gemeente heeft honderd interne e-mails en verslagen die betrekking hebben op de brandveiligheid van de internaten als ‘geheim’ bestempeld. Een meerderheid in de gemeenteraad pleitte aanvankelijk voor het openbaar maken van al deze stukken. Na een schorsing stelde coalitiepartij VVD haar oordeel bij. (NRC)

Neergeschoten man is verdachte liquidatie

Amsterdam. Een 24-jarige man die gisteren in Amsterdam na een achtervolging door een agent werd neergeschoten, wordt verdacht van betrokkenheid bij een fatale schietpartij eind december in Amsterdam. Dat meldde de politie vandaag. Bij de schietpartij op 29 december kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Bij huiszoekingen in meerdere woningen in Amsterdam-West trof de politie onder meer een aantal automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten aan. De 24-jarige man werd na het lossen van waarschuwingsschoten in zijn been geschoten. Hij zit nu vast en mag alleen met zijn advocaat spreken. (Novum)