In omgaan met ‘anders zijn’ zijn wij mensen niet zo goed

Boek van de Week, in de Boekenbijlage die vanmiddag in NRC Handelsblad verschijnt, is Far from the Tree van de gelauwerde journalist Andrew Solomon. Zijn boek gaat over de liefde van ouders voor kinderen die radicaal anders zijn dat zijzelf. Een zware en soms louterende ervaring.

Andrew Solomons boek, zo schrijft Mars van Grunsven vanmiddag in NRC Boeken, gaat over kinderen met zogenaamde ‘horizontale identiteiten’, een term waarmee hij zowel alle aandoeningen als ‘waarden en voorkeuren die een kind niet deelt met zijn verwekkers’ wil omvatten. Het kan hierbij gaan om homoseksualiteit, doofheid, dwerggroei, autisme.

Far from the Tree gaat volgens Van Grunsven over het overwinnen van ons eigen ongemak met ‘anders zijn’. ‘Van Grunsven:

‘Dat is immers, zonder overdrijven, werkelijk niet iets waar we als mensen goed in zijn.’

In Far from the Tree staan hartverscheurende verhalen, vergelijkbaar met de ervaringen die Solomon, een homoseksuele, depressieve jongeman die door zijn ouders slecht werd geaccepteerd, in zijn jeugd had. Niet alle verhalen zijn tragisch, zoals het verhaal van de vader van het jongetje David, die lijdt aan Down-syndroom. Die vader zegt in Far from the Tree:

‘Voor David zou ik het meteen genezen als ik dat zou kunnen. Maar voor ons zou ik deze ervaringen nergens voor inwisselen. Ze hebben ons gemaakt wie we zijn - en wie we zijn is zoveel beter dan we anders geweest zouden zijn.’

Verder in NRC Boeken vandaag onder andere nieuwe non-fictie van Jan Brokken, interview met Prix Goncourt-winnaar Alexis Jenni, Bossenbroeks geschiedenis van Nederlanders in de Boerenoorlog, de nominaties voor de VSB-poëzieprijs, roman van Christine Otten, onaffe kunst in de kunstgeschiedenis en Haga, de eerste Nederlandse gezant bij de Turkse sultan

 

    • Roderick Nieuwenhuis