Griekse politie beëindigt staking metro

De Griekse politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een blokkade van een remise van metrotreinen in de hoofdstad Athene. Tientallen stakers hadden zich daar gisteren verschanst nadat de regering gisteren in een speciale verordening de stakers had gesommeerd hun protest te beëindigen. Als zij dat niet deden, dreigde de regering met ontslag, arrestatie en mogelijk een gevangenisstraf.

Het personeel verzet zich tegen het openbreken van hun bestaande contracten. Dat past in een brede, door Brussel geëiste reorganisatie van de overheidssector. Volgens vakbonden zullen de nieuwe contracten leiden tot een daling van het inkomen met 25 procent.

Het weghalen van het metropersoneel rond vier uur vanochtend verliep redelijk rustig. Na de actie heeft de politie het terrein afgezet, uit vrees dat andere stakers opnieuw tot een bezetting zouden overgaan.

Vanochtend reed de metro nog niet. Het opstarten van het systeem zal nog enige tijd in beslag nemen. Het metropersoneel kan de speciale verordening, gebaseerd op de zogeheten ‘burgermobilisatiewet’ niet negeren. De woede over de maatregel leidde gisteren echter tot spontane stakingen bij buschauffeurs en ander personeel van het openbaar vervoer.

De regering heeft de maatregel echter verdedigd. „We zijn een samenleving, een economie in een moeilijke tijd”, zei een woordvoerder van de regering gisteren. „Niemand kan een uitzonderingspositie bedingen.” Volgens minister van Financiën Yiannis Stournaras is het nodig om de soms veel te hoge lonen in de publieke sector aan te pakken.

De burgermobilisatiewet, ingevoerd nadat er in 1974 een einde kwam aan het kolonelsregime, wordt maar zelden gebruikt. Maar een aanpassing van de wet in 2007 heeft het gemakkelijker gemaakt om hem in te zetten in vredestijd. De afgelopen twee jaar werd de wet al drie keer gebruikt om een einde te maken aan stakingen, onder andere van vuilnismannen en vervoerders van brandstof.

Volgens vakbonden en de oppositie gebruikt de regering dictatoriale tactieken. „De regering is in kaki gekleed. Het is een coup tegen de constitutie van dit land”, aldus Dimitris Tratoulis, parlementariër van de links-radicale partij Syriza. (AP)