Ga naar buiten

Bij een Elfstedenkoorts horen temperaturen van ver onder nul. Heeft het Groen Panel praktische tips om de energiekosten in de hand te houden?

In de tijd voor thermopakken propten Elfstedenschaatsers een krant onder hun trui. Minder effectief, maar spotgoedkoop. Hetzelfde geldt voor het drukken van energiekosten, met een paar ‘oude krant’-maatregelen. Stel je bibbert achter ramen met enkel glas. Die kun je allemaal door driedubbel glas vervangen en zo je warmtelekkage met een factor 10 terugbrengen, maar dat kost een fortuin. Je kunt ook voor 3 euro per vierkante meter thermisch krimpfolie kopen. Knip het op maat, plak het met dubbelzijdig tape op de sponningen en zet de fohn erop. Elegant is anders, maar het werkt. Andere ‘klassieke’ maatregelen: opgerolde deken tegen de de deur, thermostaat op tijd lager, dikke trui. En ga schaatsen: niets is beter voor lage energiekosten dan niet thuis zijn.

    • Jacco Kroon