Frankrijk roept burgers op Benghazi te mijden wegens dreiging

Het Amerikaanse consulaat waar vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Chris Stevens, op 11 september gedood werden tijdens rellen. Foto AP / Mohammad Hannon

In navolging van andere landen heeft nu ook Frankrijk vandaag zijn burgers opgeroepen de Libische stad Benghazi te mijden, meldt AP. Donderdag riepen Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland al hun onderdanen op de stad te verlaten. In Benghazi zou sprake zijn van een acute dreiging jegens westerlingen.

De oproep van Frankrijk was minder dringend dan die van de Britten, Duitsers en Nederlanders. Het ministerie van buitenlandse zaken zei dat reizigers ‘voorlopig zoveel mogelijk’ Benghazi moeten mijden. Als reden noemt het ministerie de ‘aanhoudende problemen met de veiligheid die verband houden met de regionale situatie en de geruchten over dreigingen jegens mensen uit westerse landen’.

Gisteren verscherpte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het negatieve reisadvies voor een deel van Libië. De Nederlanders die verblijven in de Libische stad Benghazi, is aangeraden te vertrekken. Ook wordt het afgeraden om naar het gebied te reizen.

Luchtvaartmaatschappij Air Malta heeft alle vluchten naar Benghazi afgelast naar aanleiding van de oproep eerder van Groot-Brittannië aan zijn burgers om het land te verlaten. Bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade in september vorig jaar kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie anderen om het leven.

    • Anouk Eigenraam