Fawlty Towers: Don't mention the wogs

De aflevering ‘The Germans’ van de tv-serie Fawlty Towers staat niet bekend als politiek correct. Basil Fawlty (John Cleese) beledigt bejaarden, Spanjaarden en Duitsers, geeft een impressie van Hitler, verbastert pickled herring tot Hermann Göring, en verwijst voortdurend naar de Tweede Wereldoorlog, ondanks het feit dat hij serveerster Polly voorhoudt: „Don’t mention the war.”

Maar de aflevering van de comedy uit 1975 bevat anno 2013 nóg iets schokkenders: de woorden nigger (nikker) en wog (koelie). De BBC schrapte zondag – 38 jaar na dato en tientallen herhalingen later – de scène waarin majoor Gowan (Ballard Berkeley) vertelt over een cricketwedstrijd waar hij een vrouw mee naar toenam: „Het vreemde was dat zij de hele ochtend de Indiërs nikkers noemde. ‘Nee, nee, nee’, zei ik, ‘de nikkers zijn de West-Indiërs, dit zijn de koelies’.” De scène is bedoeld als persiflage op het racisme van de Britse upper class.

Maar de woorden passen niet meer in de huidige tijd, zegt de BBC, en zeker niet voor een familiepubliek. De „kleine aanpassingen” zijn bovendien gedaan met „toestemming van het management van John Cleese”.

Dat is niet genoeg voor enkele Britse tabloids. Zij beschuldigen de BBC van censuur en het retoucheren van de geschiedenis.