Exxon haalt Apple in als waardevolste bedrijf op de beurs

Exxon gaat Apple op de beurs voorbij als ‘s werelds meest waardevolle bedrijf. Eerder deze week meldde Apple al tegenvallende winstgroei.

epa02257024 A sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas, 21 July 2010. According to media reports on 21 July 2010, Exxon Mobil is leading Chevron Corp., ConocoPhilipps and Royal Dutch Shell Plc in building a rapid-response system for the capture and containment of oil in the case of any future underwater well blowouts. EPA/LARRY W. SMITH Kantoor van Exxon Mobil in Dallas, Texas. ANP / Larry W. Smith

Exxon gaat Apple op de beurs voorbij als ‘s werelds meest waardevolle bedrijf. Eerder deze week meldde Apple al tegenvallende winstgroei.

Het aandeel van Apple daalde met 1,8 procent van 442.60 naar een waarde van 415,6 miljard dollar. Exxon’s waarde ligt op 416,2 miljard dollar. Apples winst (13,1 miljard dollar) nam in het afgelopen kwartaal amper toe. De omzetgroei van 54,5 miljard dollar (18 procent meer) is nog steeds niet kinderachtig, maar haalde het niet bij voorgaande jaren. De beurskoers kelderde al van 700 dollar in september 2012 naar minder dan 500 dollar. Investeerders lieten Apple gisteren verder vallen tot 460 dollar.

De hype rondom het succesvolle bedrijf lijkt een beetje over te zijn. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar door problemen met de productie kon Apple niet aan de vraag voldoen, aldus topman Tim Cook. De iPhone 5 was niet aan te slepen. Net als de iPad mini en de nieuwe iMac.

Apple heeft last van Samsung

NRC-redacteur Marc Hijink schrijft in NRC Handelsblad dat het concern bovendien flink te lijden heeft onder concurrent Samsung die succes heeft met smartphones in verschillende soorten en maten:

“Komt Apple dit jaar met een voordelige iPhone op de proppen, of komt er een iPhone met een groter scherm? Cook wil in ieder geval niet goedkoop doen: “We zouden overal wel een Applelogo op kunnen plakken en daardoor meer verkopen. Maar we willen alleen goede producten maken.”

“Maar innovatie gaat verder dan een grotere iPhone of een kleinere iPad. Applefans smachten naar een nieuwe i-gadget: sinds Cook in 2011 de leiding overnam van wijlen Steve Jobs, is er geen apparaat geïntroduceerd dat een compleet nieuw marktsegment zou kunnen veroveren.”

    • Anouk Eigenraam