EK voetbal 2020 in dertien steden

Secretaris-generaal Gianni Infantino (L) en UEFA-voorzitter Michel Platini op een persconferentie in Nyon. Secretaris-generaal Gianni Infantino (l) en UEFA-voorzitter Michel Platini op een persconferentie in Nyon. Foto Reuters / Valentin Flauraud

Het EK voetbal wordt in 2020 in dertien verschillende landen gespeeld. Dat maakte de UEFA vandaag bekend in het Zwitserse Nyon. De halve finales en eindstrijd worden in hetzelfde stadion gespeeld. Daarnaast worden de groepsduels en de achtste finales en kwartfinales over twaalf steden verdeeld.

Er geldt een maximum van één speelstad per land. Wel mogen nationale bonden een stad voor de halve finales en finale en een stad voor een eerdere fase in het toernooi opgeven.

De UEFA had eerder al aangekondigd dat de titelstrijd, vanwege het zestigjarige jubileum van de Europese voetbalbond, in verschillende landen zou worden afgewerkt. Voorzitter Michel Platini kwam afgelopen zomer met dat voorstel.

De nationale bonden hebben tot september om officieel een bid in te dienen. De KNVB liet al weten geïnteresseerd te zijn, met Amsterdam en Rotterdam als mogelijke speelsteden.
Overigens is de kans klein dat de finale in Nederland wordt gespeeld. Voor dat duel moet een stadion zeventigduizend zitplaatsen bieden. De Arena heeft ruim 51 duizend plaatsen, terwijl niet duidelijk is hoeveel capaciteit het mogelijke nieuwe stadion van Feyenoord krijgt.

Alle landen moeten gewoon kwalificatiewedstrijden spelen, ook de gastlanden. De UEFA maakt de speelsteden volgend jaar september bekend.

Het volgende EK wordt in 2016 gehouden in Frankrijk, voor het eerst met 24 in plaats van 16 landen. De Europese voetbalbond wil meer landen de kans geven zich te kwalificeren voor de eindronde. De UEFA hoopt ook meer inkomsten te genereren.

    • Marije Willems