Groot-Brittannië op weg naar triple-dip recessie

De Britse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen. Groot-Brittannië is daarmee op weg naar een zogenaamde ‘triple-dip’ recessie. Dat blijkt uit zojuist vrijgegeven cijfers.

De economie in Groot-Brittannië is in het vierde kwartaal 0,3 procent gekrompen; daarmee bestaat de kans dat het land in een triple-dip recessie belandt. Foto Bloomberg / Simon Dawson

De Britse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen. Groot-Brittannië is daarmee op weg naar een zogenaamde ‘triple-dip’ recessie. Dat blijkt uit zojuist vrijgegeven cijfers.

Het BBP van Groot-Brittannië is met 0,3 procent gekrompen - meer dan de 0,1 procent die analisten voorspelden. De cijfers laten volgens het Bureau voor de Nationale Statistiek zien dat het Verenigd Koninkrijk, “net als andere Europese landen, nog steeds te maken heeft met een zeer moeilijke economische situatie”.

Groot-Brittannië kwam juist uit een recessie van negen maanden: in het derde kwartaal groeide het BBP 0,9 procent. Nieuwe cijfers laten zien dat de kans bestaat dat het land weer in een nieuwe recessie belandt. Als de economie opnieuw krimpt in het eerste kwartaal van dit jaar, zal het geval zijn. Dan zijn er namelijk twee opeenvolgende kwartalen met economische krimp.

Het nieuws had meteen zijn weerslag op de koers van de pond. Die heeft de laagste koers in vijf maanden ten opzichte van de dollar: 1.575.

De Britse economie is nu 3,3 procent kleiner ten opzichte van de piek in het eerste kwartaal van 2008. Het land viel na de crisis opnieuw in een recessie in de laatste drie maanden van 2011, en wist alleen op te kruipen in het derde kwartaal in 2012, dankzij de Olympische Spelen.

    • Mirjam Remie