In beeld

De rouwende achterblijvers van de brand in Bangladesh

Meer dan twee maanden na de enorme brand in de kledingfabriek Tazreen Fashions, in Bangladesh, hebben de nabestaanden van de slachtoffers nog altijd geen compensatie ontvangen. Bij de brand eind november vorig jaar kwamen zo'n 112 mensen om. Veel arbeiders zaten als ratten in de val in het acht verdiepingen tellende gebouw, dat niet over nooduitgangen beschikte. Ook bleek uit reconstructies later dat het management in de fabriek het medewerkers eerst onmogelijk maakten om te ontsnappen. Uit woede over de brand gingen duizenden mensen in Bangladesh de straat op. Onder de bedrijven die kleding lieten maken in de fabriek in Bangladesh is het Nederlandse C&A. De achterblijvende familieleden en geliefden rest in sommige gevallen armoede omdat hun vrouwen, dochters en moeders in de fabriek het inkomen van het gezin aanvulden. Veel families hebben hun geliefden overigens vaak ook niet eens kunnen begraven. De slachtoffers waren soms zo onherkenbaar verbrand dat ze nauwelijks nog te identificeren waren.
Bangladeshi Rokeya Begum toont een foto van haar 18-jarige dochter Henna Akhtar, een naaister die omkwam in de brand bij
AP / Kevin Frayer
Mohammed Habibur met een foto van zijn vrouw Rashida Akhtar, die hij verloor in de brand.
AP / Kevin Frayer
Abdul Jabbar (26) met zijn achttien maanden oude zoontje Masum. Zijn vrouw Mahfouza Kahtun (22) raakte hij kwijt aan de brand in de naaifabriek waar ze werkte.
AP / Kevin Frayer
De 45-jarige Zamiron Begum met een afbeelding van haar 18-jarige dochter Bobita Khatum, die overleed in de brand.
AP - Kevin Frayer
De 35-jarige Mohammed Hannan, houdt een foto vast van zijn omgekomen vrouw Ahenur (30). Ahenur was assistent-naaister.
AP / Kevin Frayer
De 24-jarige Saddam Hussein verloor zijn 20-jarige vrouw Mitu Begum in de brand.
AP / Kevin Frayer
De 33-jarige Rumana Begum verloor haar 18-jarige dochter Mukhtar ook in de brand. Mukhtar bediende ook een van de naaimachines.
AP / Kevin Frayer
Sinds zijn vrouw en dochter allebei omkwamen bij de brand heeft de 55-jarige Ansar moeite het hoofd boven water te water te houden. Hij heeft al twee maanden de huur niet kunnen betalen.
AP / A.M. Ahad