De koningin kleurt goed bij Aziatisch sprookjespaleis

Queen Beatrix of the Netherlands sits in the hall during the festive event 'Europe builds bridges in the Middle East' in Duesseldorf, western Germany, on December 16, 2012. AFP PHOTO / HENNING KAISER /GERMANY OUT AFP

De koningin in Brunei en SingaporeNed. 1, 19.30 - 20.00 uurBlauw BloedZaterdag, Ned,.2, 19.30 - 20.15 uur

Wie altijd al een glimp heeft willen opvangen van het grootste paleis ter wereld, kan zowel vanavond als morgenavond om half acht afstemmen op het verslag van het staatsbezoek dat koningin Beatrix afgelopen week bracht aan Brunei. Sultan Hassanal Bolkiah ontving haar daar in zijn verblijf aan de oevers van de Brunei rivier, dat 1.788 kamers telt, waarvan 257 badkamers. De honderden polopony’s van de sultan hebben er een stal met airconditioning.

Opmerkelijk: twee avonden achter elkaar een verslag van het staatsbezoek van de koningin aan Brunei en Singapore, allebei bij de publieke omroep. Waarom werken NOS en EO niet samen?

Omdat de NOS een heel andere aanpak bij zo’n reis hanteert dan de EO, zegt de woordvoerder van de NOS. „Zij maken een sfeerverslag, wij hebben een journalistieke invalshoek, met aandacht voor culturele en economische aspecten van Brunei en Singapore.”

Omdat het wel heel raar zou zijn als onze royaltyrubriek niet mee zou gaan met zo’n belangrijk staatsbezoek, zegt de woordvoerder van de EO. „Het verschil in aanpak is moeilijk aan te geven, maar als je beide programma's ziet is het evident.”

Het budget willen de omroepen niet melden, maar de EO is waarschijnlijk goedkoper uit: zij stuurden drie medewerkers naar de Oost, de NOS zes.

    • Mark Duursma