Dan maar warme chocolademelk

Participants of the Five Lakes Skating Tour are being transported on a tractor to avoid a stretch of bad ice in Wanneperveen, near Giethoorn, northern Netherlands, Thursday Jan. 24, 2013. Some 15,000 skating enthusiasts participated in the first tour on natural ice, but a stretch of rapidly deteriorating ice in Wanneperveen forced organizers to call off the tour after a few hours. Dutch police later stopped people from reaching the area. (AP Photo/Peter Dejong)
Participants of the Five Lakes Skating Tour are being transported on a tractor to avoid a stretch of bad ice in Wanneperveen, near Giethoorn, northern Netherlands, Thursday Jan. 24, 2013. Some 15,000 skating enthusiasts participated in the first tour on natural ice, but a stretch of rapidly deteriorating ice in Wanneperveen forced organizers to call off the tour after a few hours. Dutch police later stopped people from reaching the area. (AP Photo/Peter Dejong)

Ze waren er helemaal klaar voor. De schaatsen scherp geslepen, een muts op het hoofd en een dagje vrij geregeld van werk of school. Maar helaas: de Vijf Merentocht werd gisteren voortijdig afgelast omdat het ijs niet sterk genoeg was. Op de trekker richting de warme chocolademelk dus.

De organisatie van de 25 kilometer lange tocht had gerekend op tienduizend deelnemers. Binnen twee uur na de start waren al vijftien- tot twintigduizend schaatsers op het ijs. Mensen die gestart waren mochten de tocht wel afmaken. Op sommige plaatsen moest gekluund worden.

De toertochten die voor vandaag gepland staan, gaan wel door. Het gaat om de Belterwiedetocht, de Blokzijler Merentocht en de Vollenhoofse toertocht (allemaal in Overijssel). Ook de rondetocht de IJzeren Man in Vught (Noord-Brabant) wordt vandaag gereden.

De ijsclubs in Overijssel zorgen voor een omleiding op de plekken in de routes waar de kwaliteit van het ijs onvoldoende is. Ook worden verkeersregelaars ingezet en borden geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden.

Schaatsliefhebbers moeten snel hun ijzers onderbinden, want dit weekend kan er voorlopig voor het laatst geschaatst worden. Vanaf zondag gaat het dooien.