Chaos door grote toeloop schaatsers

De combinatie van een zwakke plek in het ijs bij Wanneperveen en de onverwacht grote toeloop van 17.000 schaatsers, veroorzaakte gisteren problemen bij de Vijf Merenschaatstoertocht in Giethoorn. De tocht werd afgelast en duizenden schaatsers kwamen in een verkeerschaos terecht.

Verantwoordelijk burgemeester Marja van der Tas van Steenwijkerland: „Het is jammer voor de teleurgestelde schaatsers. De gemeente geeft de vergunning voor de tochten, maar vertrouwt daarvoor op advies van de ijsclubs, de KNSB en de hulpdiensten.”

De toeloop gisteren was veel groter dan verwacht op grond van de ervaring uit eerdere jaren. „Waarschijnlijk omdat het de eerste toertocht was, en de enige die dag”, zegt Van der Tas. „Maar er zijn geen ongelukken gebeurd, en de schaatsers die de tocht wel hebben geschaatst, hadden een prachtige tocht.” Vandaag worden in de gemeente Steenwijkerland weer tochten gereden.

Verwachte drukte is op meer plaatsen een probleem. Zo heeft de Gemeente Waterland gisteren schaatsers opgeroepen niet naar Monnickendam te komen om op de Gouwzee te schaatsen. Op sociale media circuleerden geruchten dat daar een schaatstocht was, maar volgens de gemeente is het ijs erg onveilig.