Britse economie krimpt opnieuw

De Britse economie is in het derde kwartaal van vorig jaar opnieuw gekrompen. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde met 0,3 procent.

Daarmee stevent het Verenigd Koninkrijk af op de derde recessie sinds het uitbreken van de bankencrisis van 2008, een triple dip-recessie, en riskeert het zijn kredietstatus van triple A-land. In het derde kwartaal van 2012 groeide de Britse economie licht, maar dat was vooral te danken aan het eenmalige effect van de Olympische Spelen.

De cijfers die het Britse bureau voor de statistiek vanochtend bekendmaakte, resulteerden onmiddellijk in kritiek op het bezuinigingsbeleid van minister van Financiën George Osborne. Het begrotingstekort werd weliswaar teruggedrongen van 11,2 procent van het bbp naar 8, en de werkloosheid daalde naar 7,7 procent. Maar herstel in industrie en dienstensector blijft uit.

Op het World Economic Forum In Davos zei Osborne dat de economie „een moeizame weg bewandelt, maar in de goede richting gaat”. „We hebben een geloofwaardig en flexibel plan.”

Het IMF waarschuwde gisteren dat de Britse groei in 2013 lager zal zijn dan verwacht. Dat rechtvaardigt volgens hoofdeconoom Olivier Blanchard aanpassing van de Britse begroting: „Langzamere fiscale versteviging, zou geschikt kunnen zijn”, zei hij tegen de BBC.

Vorige maand kwam de regering met maatregelen om groei te stimuleren, waaronder meer 40 miljard pond (47 miljard euro) voor infrastructuur.