brieven

Lucia de Berk

Janet Luis schrijft in de recensie van de roman Gezichtsverlies van Pieter Toussaint: ‘Zij (= Lucia de B.) werd in 2010 na 6,5 jaar gevangenisstraf weer vrijgesproken, omdat geen van de haar ten laste gelegde moorden kon worden bewezen’ (Boeken, 11.01.2013).

Mevrouw De Berk wordt met die zin opnieuw onrecht aangedaan. Immers, het Hof heeft in de uitspraak vastgesteld dat er in geen enkel geval sprake is van een onnatuurlijke of criminele doodsoorzaak. Ook is er bij geen enkel overlijden sprake van schuld. Dat is essentieel anders dan gebrek aan bewijs. De voorzitter van het College van Procureurs Generaal heeft vervolgens publiekelijk uitgesproken dat rehabilitatie van mevrouw De Berk op zijn plaats is. De Minister van Justitie sprak eveneens excuses uit en noemde het gebeuren 'ijzingwekkend'. De Raad voor de Rechtspraak bood mede namens de Hoge Raad, de Rechtbank en het Hof ’s-Gravenhage excuses aan. Dieper knieval is nauwelijks denkbaar.

De zaak Lucia de B(erk) betrof één van de tot op heden bekende grootste strafrechtelijke dwalingen.

Mr Jan J.L. de Soeten, Oegstgeest

Barbara Kingsolver

In haar recensie van Vlieggedrag van Barbara Kingsolver (Boeken, 18.01.2013) constateert Toef Jaeger dat er maar weinig romans en verhalen zijn over de opwarming van de aarde. Als enige min of meer bekende uitzondering op die regel noemt ze Solar van Ian McEwan. Er is een veel indrukwekkender voorbeeld: A Scientific Romance van Ronald Wright uit 1997 (bij mijn weten nooit in het Nederlands vertaald). Klimaatpessimisme en tijdreizen worden hier briljant gecombineerd in een spannend en ontroerend verhaal, dat zelfs tot ‘book of the year 1998’ is uitgeroepen door The Sunday Times. De beschrijvingen van een overwoekerd Londen in de 26ste eeuw zijn onvergetelijk. Een absolute aanrader.

Jur Schuurman, Amsterdam

Hella Haasse

Michel Krielaars (Boeken, 11.1.2013) kondigt nagelaten werk van Hella S. Haasse aan. Hij doelt op Kleren maken de vrouw. Dit vroege werk van Haasse verscheen in 1947 bij Allert de Lange in de serie Carrière Boeken. Querido komt dus met een herdruk.

Radboud Holthuizen, Amsterdam

    • Jur Schuurman
    • Radboud Holthuizen
    • Mr Jan J.L. de Soeten