Brieven

Klopt, we kregen geld van een miljonair

Sywert van Lienden stelt in zijn column ‘Macht koopt macht’ dat de Partij voor de Dieren een schimmige partijfinanciering heeft (Opinie, 23 januari). „Naar verluidt” zou onze partij tot de macht zijn toegetreden met hulp van een miljonair.

Dat klopt helemaal. In 2006, vlak voor de start van de verkiezingscampagne, kreeg de Partij voor de Dieren eenmalig een gift van 300.000 euro van Nicolaas G. Pierson. En ik kan er kort over zijn, we waren dolblij met dit bedrag en hebben het van de daken geschreeuwd. Nicolaas Pierson was een geestverwant die geloofde in de Partij voor de Dieren. Zelf had de gever er geen enkel persoonlijk belang bij. Pierson was destijds al ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Om hem te eren hebben we ons wetenschappelijk bureau naar hem genoemd. In de zomer van 2007 is Nicolaas G. Pierson overleden.

We zijn altijd transparant geweest over de herkomst van het bedrag en hoe we het hebben ingezet. Onze verkiezingscampagne in 2006 is betaald met dit geld dat wij „succesvol hebben opgehaald”, wat door Van Lienden in hetzelfde stukje als positief wordt geduid.

Pierson zelf noemde het de beste investering van zijn leven.

Lieke Keller

Directeur partijbureau en medeoprichter Partij voor de Dieren

Genoeg is genoeg, laten we consolideren

De mens wordt steeds slimmer. Steeds meer mensen zijn hoogopgeleid en de wetenschappelijke kennis die wij tegenwoordig bezitten, is onvergelijkbaar met de kennis van vorige menselijke beschavingen. Ook kunnen wij met de huidige technische middelen bijna al onze wensen vervullen. Maar nog steeds is het niet genoeg.

Elke slimme voetballer weet dat als er een grote voorsprong gemaakt is, er op een gegeven moment geconsolideerd moet worden. Druk blijven zetten, blijven jagen en nog meer voorsprong proberen te bemachtigen, kan te risicovol zijn.

Waar wij allen tegenwoordig mee bezig zijn, is maar door en door blijven gaan. Er is niemand die zegt: ‘Zo is het genoeg! De voorsprong die wij hebben, de positieve score voor ons allen, is genoeg. Vanaf hier gaan wij consolideren en rustig achterin rondspelen. Zodat iedereen balcontact kan maken.’

Maar nee, dit doen wij niet, wij willen juist meer. Ipads moeten dunner, vliegtuigen moeten sneller, films moeten 3D, enzovoorts. Er zijn tegenwoordig teveel bestedingen en investeringen waarvan het nut zoek is, die onze voorsprong niet echt meer vergroten.

Is het een gek idee om achterin rond te gaan spelen, te gaan consolideren met wat wij bereikt hebben?

Luc Snijders

Student geneeskunde, Utrecht

Britten zijn anders dan Duitsers

In het artikel ‘We wilden die Britten er zelf graag bij’ (23 januari) wordt Duitsland in een adem genoemd met Engeland, als landen die net als Nederland meer geporteerd waren van marktwerking. Gezien de verschillen tussen het Rijnlands model en het Angelsaksische systeem kunt je dit niet zonder meer stellen. Mede omdat Frankrijk meer het Rijnlands model aanhing, wilde het Engeland liefst buiten de deur houden.

K. Filius

    • Lieke Keller
    • Luc Snijders
    • K. Filius