‘Meerdere investeerders willen geld in SNS steken’

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. De bank-verzekeraar kampt met grote problemen met de vastgoedportefeuille. Foto ANP / Lex van Lieshout

SNS Reaal, in grote problemen door een wankele vastgoedtak, is in gesprek met investeerders uit binnen- en buitenland. Zij zouden een tot anderhalf miljard euro in de bankverzekeraar willen steken. Dat zou erg welkom zijn, want er is twee tot tweeënhalf miljard nodig om uit de problemen te geraken.

Dat meldt het FD vandaag op basis van bronnen in de financiële sector.

Staatssteun staat nog open en andere banken mogen niet helpen

SNS kreeg in crisisjaar 2008 staatssteun en een groot gedeelte daarvan - 848 miljoen - is nog niet terugbetaald. De vastgoedproblemen maken dat momenteel onmogelijk. Omdat er dringend kapitaal nodig is en de drie andere grote Nederlandse banken (ING, ABN Amro en de Rabobank) SNS niet mogen overnemen of helpen volgens de Europese Commissie, wordt de kans steeds groter dat de regering moet ingrijpen. SNS en de staat hebben afgesproken dat de achtergestelde lening van de staat in geval van nood kan worden omgezet in aandelen. Door de lage koers van SNS zou dat echter een verlies opleveren voor de staat.

Of de investeerders en SNS tot een akkoord komen, is nog onzeker. De Nederlandsche Bank moet beoordelen of de partijen die zich gemeld hebben de goede keuze zijn en geen vulture fund zijn. Het FD wijst erop dat zo’n ‘aasgierfonds’ zich aandiende toen de DSB-bank in de problemen kwam. Dat leverde toen geen akkoord op.

En dan zijn er nog de miljoenenclaims

Daarnaast kunnen de geïnteresseerden worden afgeschrikt door de vele claims die SNS Reaal boven het hoofd hangt. Eerder deze maand werd bekend dat een voormalig cliënt van vastgoedtak Property Finance (PF) ruim vierhonderd miljoen euro eist, omdat hij PF verantwoordelijk houdt voor de teloorgang van zijn Spaanse golfresort. Ook bereidt een nieuwe stichting een nieuwe miljardenclaim voor tegen verzekeraars vanwege woekerpolissen.

Ook kunnen toezichthouders en de regering volgens het FD nog dwarsliggen. De investeringen mogen de concurrentie op de Nederlandse markt niet verstoren.

    • Peter Zantingh