Beyoncé playbackt

Singer Beyoncé performs the National Anthem during the 57th Presidential Inauguration ceremonial swearing-in at the US Capitol on January 21, 2013 in Washington, DC. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND AFP

Wat is er gebeurd?

‘Who betrayed America more: Lance Armstrong or Beyoncé?’, vroeg cultuursite Vulture zich deze week af. Het artikel is – uiteraard – satirisch van aard, maar de ophef die is ontstaan over Beyoncé’s (vermeende) playback van het volkslied tijdens de inauguratie van president Obama afgelopen maandag is bloedserieus. CNN, People, de New York Times, iedereen bracht geschokt het nieuws dat de popster ‘The Star-Spangled Banner’ niet live had gezongen – om het nieuws daarna weer massaal in twijfel te trekken. Zelfs perssecretaris Jay Carney van Het Witte Huis kreeg tijdens een persbriefing woensdag vragen over het incident. Hij ontweek ze met een: „Ik ben blij dat jullie je op de belangrijke zaken focussen.”

Heeft ze geplaybackt ?

Het nieuwtje werd dinsdag naar buiten gebracht door de London Times. De krant citeerde een woordvoerder van de Marine Corps Band: „Alle muziek voor de ceremonie wordt al jaren uit voorzorg vooraf in de studio opgenomen. De Marine Band speelde live, maar we kregen op het laatste moment door dat Beyoncé haar opname wilde gebruiken.” Een dag later werd ditzelfde statement genuanceerd met een ‘niemand van de Marine Band is in een positie te beoordelen of Ms. Knowles’ vocalen live waren of niet’, maar toen had heel Amerika zich al op de beelden gestort. Voor tijdschrift Slate analyseerde muzikant Mike Doughty iedere ademstoot, zijn conclusie: als Beyoncé dit heeft geplaybackt, is ze de beste playbacker ooit. Even had Amerika hoop, tot CNN bevestiging kreeg van een anonieme bron uit Het Witte Huis: omdat ze geen tijd had gehad het nummer met de band te oefenen, besloot Beyoncé maandag om niet live te zingen.

Playbacken is toch heel normaal?

Zeker, vooral bij dit soort evenementen. Pavarotti schijnt zijn optreden op de Olympische Winterspelen van 2006 vooraf in een warme studio te hebben opgenomen en zelfs de meest geprezen uitvoering van het Amerikaanse volkslied ooit, Whitney Houstons Super Bowl-optreden in 1991, bleek achteraf te zijn geplaybackt. Toch valt heel Amerika nu over Beyoncé – de ene helft voelt zich bedrogen dat zo’n ‘mooi, oprecht moment nep bleek te zijn’, de andere helft ziet het als een bevestiging dat de mannen die tijdens de uitvoering achter de zangeres stonden, de president en vicepresident, onbetrouwbaar zijn.

Heeft Beyoncé al gereageerd?

Zoals altijd als de zangeres het middelpunt van controverse is, onthoudt ze zich van commentaar. Over het hardnekkige gerucht dat ze twee jaar terug haar zwangerschap fakete (haar jurk bewoog tijdens televisieopnames op een manier waardoor het leek alsof haar buik zichzelf opvouwde), zei ze onlangs pas voor het eerst dat de verhalen pijnlijk voor haar familie waren geweest. Op dit moment is Beyoncé in New Orleans om zich voor te bereiden op haar Super Bowl-optreden van 3 februari. Een optreden dat Madonna vorig jaar, volgens de geruchten, van a tot z playbackte.

In next.ster schrijven we over beroemdheden in het nieuws.

    • Anke Meijer