Behandeling van te vroeg geboren baby's slaat aan

Uit de eerste cijfers na nieuwe richtlijnen blijkt dat de behandelingen een goed resultaat opleveren.

Van de 178 baby’s die in Nederland na circa 24 of 25 weken zwangerschap in 2011 zijn geboren, leeft de helft nog. Het resultaat mag „goed” worden genoemd, zegt onderzoeker en gynaecoloog Monique de Laat van het Amsterdamse AMC.

Het zijn de eerste landelijke cijfers na een evaluatie van de richtlijn om te vroeg geboren baby’s vanaf 24 weken te behandelen. Deze nieuwe neonatologische richtlijn geldt sinds oktober 2010 in Nederland. In andere landen werd al intensive care geboden aan baby’s van 24 weken.

Het overlevingsresultaat is vergelijkbaar met dat in andere landen, na behandeling in een couveuse van ‘24-wekers’, zegt De Laat.

Neonatologen en gynaecologen besloten eind 2010 tot de richtlijn om kinderen vanaf 24 weken te behandelen, aangezien dat in andere westerse landen al gebeurde en in sommige Nederlandse ziekenhuizen ook. In Nederland werd in het ene ziekenhuis het kind met 24 weken niet behandeld en stierf het, terwijl het in een ander ziekenhuis een kans kreeg.

Volgens de richtlijn worden alle 24-wekers nu behandeld tenzij ouders het niet willen óf de conditie van het kind heel slecht is.

De 24 weken-termijn is in Nederland enigszins beladen, omdat abortus is toegestaan tot 24 weken zwangerschap. Zwangerschappen van 22 tot 24 weken kunnen worden afgebroken wanneer op de 20-wekenecho een ernstige afwijking is gezien. NRC