Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Beatrix noemt dood Russische activist een tragedie

Een vriend van Aleksandr Dolmatov en een groep activisten herdenken de dood van de Russische asielzoeker, vorige week voor de deur van de Nederlandse ambassade in Kiev.
Een vriend van Aleksandr Dolmatov en een groep activisten herdenken de dood van de Russische asielzoeker, vorige week voor de deur van de Nederlandse ambassade in Kiev. Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Tijdens haar staatsbezoek aan Singapore heeft koningin Beatrix de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov een grote tragedie genoemd. Dat meldt de NOS. De koningin kreeg vorige week een brief van de moeder van Dolmatov.

Koningin Beatrix is zeer begaan met de zaak, zo zei ze tijdens het staatsbezoek. Ze noemde de zaak ingewikkeld. Ook zei ze op de hoogte te zijn van de inhoud van de brief.

Dolmatov pleegde vorige week zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. Hij had hier afgelopen zomer politiek asiel aangevraagd omdat hij als activist voor de oppositionele groep Een Ander Rusland gevaar dacht te lopen. Tijdens een demonstratie in Moskou aan de vooravond van de inauguratie van president Vladimir Poetin in mei vorig jaar was Dolmatov gearresteerd. Daarna zou de geheime dienst FSB hem hebben gevolgd.

‘Afscheidsbrief onder druk geschreven’

Zijn moeder liet daarop aan onze correspondent weten niet te geloven dat hij vrijwillig zelfmoord heeft gepleegd. Ze is ervan overtuigd dat er zinnen in zijn afscheidsbrief staan die onder druk zijn geschreven. In een brief naar koningin Beatrix schreef ze onder meer:

„Ik richt me tot U, als koningin en moeder van drie zonen. [...] Ik zou willen, dat er een volledig onderzoek werd uitgevoerd naar wat er is gebeurd met Aleksandr. Ik wil u verzoeken dit een onafhankelijk onderzoek te laten zijn.”

Staatssecretaris Teeven heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van Dolmatov. Hij komt daarmee tegemoet aan Rusland, dat eiste dat er een “direct en alzijdig” onderzoek zou worden gehouden naar de dood van de 36-jarige ingenieur uit een voorstad bij Moskou.