Asscher praat verder met Eerste Kamer over nieuwe hypotheekregels

DEN HAAG - Vice-Premier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de Ministerraad. ANP PHIL NIJHUIS Vice-Premier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad vandaag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het kabinet wil verder in gesprek met de oppositie in de Eerste Kamer om zo een meerderheid te krijgen voor de nieuwe hypotheekregels, meldt Novum. Maar dat betekent niet dat vicepremier Lodewijk Asscher een zak geld heeft om in te zetten. Dat zei hij vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Asscher reageerde op de minister voor Wonen, Stef Blok. Die zei gisteren dat hij niet van plan is om tegemoet te komen aan het verzoek van de Eerste Kamer de regels voor hypotheken te verruimen. De Senaat had gevraagd de regels te versoepelen, onder meer door de aflostermijn te verlengen. Blok houdt echter vast aan de eis dat nieuwe hypotheken binnen dertig jaar moeten worden afgelost en zei dat het niet mogelijk is om met alternatieven te komen die geen extra geld kosten.

Maar kennelijk staat er toch een deur op een kier in dit dossier. Het kabinet is in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie, omdat de regeringspartijen VVD en PvdA er zelf geen meerderheid hebben. Het kabinet wil daarom verder in gesprek met de Senaat, zei Asscher. Maar een ‘uitgestoken hand’ naar de oppositie betekent niet dat je niet ‘straight’ met elkaar moet zijn en niet duidelijk moet aangeven wat wel of niet kan, stelde de vicepremier.

Geen maatregelen die geld kosten

Na afloop van de ministerraad wees minister Blok erop dat de Eerste Kamer ook aan hem had gevraagd om te onderzoeken wat mogelijk is binnen de budgettaire kaders.

“Ook de Eerste Kamer zal zich realiseren dat geld het probleem is op dit moment en we kunnen geen maatregelen nemen die geld kosten.”

Blok gaat volgens Asscher met uitgestoken hand het gesprek aan, maar niet met een ‘zak geld’. “Dat zou ook niet reëel zijn.” Asscher verklaarde verder dat het debat nog niet ten einde is.

“Blok zal op korte termijn vast weer verschijnen in de Eerste Kamer.”

    • Anouk Eigenraam