Arts Ferrari: Armstrong had zonder doping ook gewonnen

De Italiaanse arts Michele Ferrari vindt dat Lance Armstrong niet naar verboden middelen had hoeven grijpen. De epospecialist stelt dat de voor het leven geschorste Amerikaan voldoende talent had om ‘puur natuur’ succesvol te zijn. Ferrari: „Armstrong zou zonder doping hetzelfde prestatieniveau hebben gehaald, want hij had veel meer talent dan zijn rivalen in die tijd.”

Ferrari beschrijft op zijn website de effecten van testosteron, epo en bloedtransfusies. Hij stelt dat als Armstrong, die vorige week dopinggebruik bekende, de testosteron had genomen op de wijze zoals zijn oud-teamgenoten dat beschreven in het Usada-rapport, het alleen een ‘placebo-effect’ gehad zou hebben. „Ik denk daarom dat Lance fout is geweest”, stelt Ferrari.

Ferrari werkt al decennia met duursporters en met name wielrenners: van vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain beginjaren 90 tot zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong tussen 1999 en 2005. In het vernietigende Usada-rapprt verklaarden meerdere oud-ploeggenoten van Armstrong dat Ferrari de trainingsschema’s van de renners van US Postal en later Discovery opstelde en daarbij ook specifiek aangaf wanneer ze epo en bloeddoping moesten gebruiken. De sportarts heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Net als Armstrong weigerde Ferrari, die in 2004 levenslang verbannen werd uit de wielersport, zich te verdedigen tegen de aanklacht door Usada. De Italiaanse arts is daardoor voor het leven geschorst door de Amerikaanse antidopingautoriteit.

Wereldantidopingagentschap Wada heeft flinke kritiek op het UCI-beleid onder leiding van Hein Verbruggen. De Nederlandse oud-voorzitter onthulde dinsdag dat onder zijn bewind regelmatig renners met verdachte bloedwaarden werden gewaarschuwd. „Deze aanpak is strijdig met een effectief antidopingprogramma”, stelde Wada gisteren.

Volgens Verbruggen, tussen 1991 en 2005 voorzitter van de UCI, waren de waarschuwingen bedoeld om dopegebruik te ontmoedigen. Onder de verdachten zat behalve Armstrong onder anderen Karsten Kroon.