ArcelorMittal ontslaat 1.300 in België

Werknemers van staalbedrijf ArcelorMittal luisteren in Flémalle (in de buurt van Luik) naar de saneringsplannen waarbij 1.300 werknemers hun baan verliezen. Foto’s ANP/EPA

Staalbedrijf ArcelorMittal sluit een deel van de productie in Wallonië, waardoor 1.300 werknemers hun baan kwijtraken. Dat maakte de directie van het internationale bedrijf uit Luxemburg gistermiddag bekend.

De Belgische premier Elio Di Rupo kwam terug van het World Ecomic Forum in Davos voor crisisoverleg. De ontslagen komen hard aan in België, dat nog maar net de sluiting van Ford in Genk achter de rug heeft met het verlies van zo’n 10.000 banen.

Ministers uit de Waalse regering haalden hard uit naar ArcelorMittal, dat in België flinke belastingvoordelen heeft gekregen. Het staalconcern zou de werknemers en Wallonië hebben „verraden”. Na de sluiting in 2011 van de zogenoemde ‘warme lijn’ (de hoogovens en een gieterij) was gezegd dat er fors geïnvesteerd zou worden in het resterende bedrijfsonderdeel: de ‘koude lijn’, waarin de metalen platen worden verwerkt tot producten. Maar volgens het bedrijf zelf zijn de economische vooruitzichten in 2012 verslechterd: de vraag naar staal zou in Europa met 8 tot 9 procent zijn gedaald in vergelijking met 2011.

In het Zwitserse Davos had Di Rupo gisterochtend net een ontbijt gehad met ondernemers: het moest een ‘powerbreakfast’ en in een tweet zei de premier erover: ‘Belgium is back’, omdat de financiële markten weer blijk geven van groot vertrouwen in het land. Maar na het nieuws over ArcelorMittal leidde die tweet tot cynische commentaren – zo heel erg ‘terug’ was België toch nog niet – en er ontstond discussie over de hoge loonkosten in het land, net als na de sluiting van Ford in Genk.

Voor zijn vertrek uit Davos praatte Di Rupo nog met de Indiase eigenaar van ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Die had volgens Di Rupo een paar dagen geleden beslist dat een deel van de productie uit België zou verdwijnen en was door de premier niet meer op andere gedachten te brengen. De Belgische minister van Werk Monica De Coninck zei gisteren in het parlement dat er een ‘task force’ moest worden opgericht voor Luik om oplossingen te bedenken. Zo’n task force is er ook al voor de provincie Limburg na de ontslagen in Genk. De staalsector in Luik is goed voor 14.000 banen.