Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Aardbevingen in Groningen worden zwaarder - NAM onderneemt actie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat samen met de overheid maatregelen nemen om de veiligheid te vergroten van mensen die boven het gasveld in Groningen wonen. De aardbevingen in Groningen, die veroorzaakt worden door gaswinning, worden in de toekomst namelijk alleen maar zwaarder. Dat blijkt uit onderzoeken in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken.

De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving in augustus vorig jaar bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum. Uit de rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het KNMI blijkt dat het aantal bevingen samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald. Ook blijkt dat aardbevingen in de toekomst sterker kunnen zijn dat tot nu toe werd gedacht.

Om die reden wil Kamp extra geld uittrekken voor preventieve versterking van kwetsbare gebouwen. De NAM reserveert daar honderd miljoen euro voor. Ook onderzoekt de NAM hoe de kracht van de kans op bevingen kan worden beperkt. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer:

“Ik neem de conclusies serieus. Dit heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid en leidt tot onzekerheid bij mensen die boven het gasveld in Groningen wonen.”

Aanbeveling is om gaswinning te beperken

De SodM beveelt om de winning van gas in Groningen te beperken om zo de kans op en de kracht van eventuele bevingen te beperken. Maar zolang niet volledig duidelijk is wat de maximale kracht van toekomstige bevingen is, wil de minister hier nog geen besluit over nemen. De minister zegt aanvullend onderzoek te gaan doen. Ongeveer 97 procent van de Nederlandse huishoudens is namelijk van het gas uit Groningen afhankelijk. Kamp:

“De gevolgen van het beperken van gaswinning voor de samenleving zijn groot, nagenoeg alle Nederlanders gebruiken het gas om hun huis te verwarmen en te koken.”

Vorig jaar werd 47 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen, wat de staatskas 11,5 miljard euro opleverde. Daarnaast levert Nederland gas aan België, Duitsland en Frankrijk.