Winter tot zondag

De omslag naar minder koude en uiteindelijk zachte omstandigheden zet zondag in. Tot die tijd blijft het winter. De nakende verandering heeft te maken met een verandering in het stromingspatroon boven Europa. De afgelopen tijd kozen oceaandepressies een zeer zuidelijke koers. Ten noorden daarvan waaide de wind bij ons steeds uit oostelijke richting. Komende weekeinde verandert dat. Een omvangrijk lagedrukgebied verschijnt ten westen van de Britse eilanden en verandert vervolgens maar weinig van plaats. Aan de voorzijde ervan wordt milde oceaanlucht onze kant op gestuurd. Deze bereikt ons in de loop van zondag. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot: het gaat sneeuwen, ijzelen en regenen. Tot dan toe is het echter dus volop winter.

Dat geldt ook voor donderdagavond en -nacht. Het gaat veelal matig, lokaal streng vriezen. Er staat daarbij maar weinig wind.

Ook vrijdag is een rustige, maar koude winterdag. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en het blijft 2 tot 5 graden vriezen. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Zaterdag schijnt de zon in het noorden en oosten flink, terwijl het zuidwesten op nadering van het warmtefront meer bewolking kent. Het wordt rond het vriespunt in het zuiden tot min 5 in Groningen.

In de loop van zondag volgt de dooi-aanval en volgende week is het zacht.