Vrouwen mogen vechten in leger van Amerika

Maandag in zijn inauguratiespeech sprak president Barack Obama nog over ‘gelijke rechten voor iedereen’, en nu mogen vrouwen in het Amerikaanse leger ook gaan vechten in de frontlinies. Het besluit vrouwen voortaan ook een plaats te geven in gevechtseenheden, bijvoorbeeld bij de infanterie maar ook bij special forces, is een afscheidscadeautje van de vertrekkende minister van Defensie, Leon Panetta.

Maar de strijdkrachten zelf dringen aan op het schrappen van de regels uit 1994 die directe gevechtstaken voor vrouwen verbieden. Het verbod is door de praktijk achterhaald, schreef stafchef generaal Martin Dempsey onlangs. In Irak en Afghanistan dienden meer dan 20.000 vrouwen. Ruim 130 zijn gesneuveld, velen in directe gevechtsacties. Commandanten gaan nu aangeven welke banen zij niet geschikt achten voor vrouwen. (AP)