Verkoop Maroc Telecom koud kunstje voor Vivendi

De politiek zal een belangrijke rol spelen bij de verkoop van Maroc Telecom. Het Franse media- en telecomconglomeraat Vivendi is aan het afslanken. Het heeft geen enkele moeite hoeven doen om interesse uit alle hoeken van de wereld te wekken voor zijn belang van 53 procent in het beursgenoteerde Noord-Afrikaanse telecombedrijf. Qatar Telecom, Etisalat uit de Verenigde Arabische Emiraten en het Zuid-Koreaanse KT Corp hebben laten weten geïnteresseerd te zijn. En ook France Telecom houdt een oogje in het zeil.

Maroc Telecom biedt een zeldzame kans de controle over te nemen over een toonaangevend telecombedrijf in de regio, maar het is ook een grote en dure overname. Een bieder moet met zo’n 6 miljard euro over de brug komen, na ook de minderheidsaandeelhouders een aanbod te hebben gedaan, ervan uitgaande dat de Marokkaanse regering wil vasthouden aan haar belang van 30 procent. Op een niveau van zes maal de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen wordt de firma verhandeld tegen een premie van 20 procent ten opzichte van haar branchegenoten in de regio.

Hoewel Maroc Telecom op zijn thuismarkt, die 80 procent van de omzet voor zijn rekening neemt, te maken heeft met felle concurrentie, haalt het telecomconcern geld binnen en kan het bogen op een winstmarge van 56 procent. De druk op de prijzen zal volgend jaar naar verwachting afnemen, en er is ruimte voor groei op het gebied van breedband en mobiele data.

Ook is er, ondanks de toenemende politieke instabiliteit, nog geen teken van een groeivertraging op de internationale groeimarkten van Maroc Telecom, waaronder Mali en Mauretanië.

De Marokkaanse regering zal haar goedkeuring moeten geven aan een koper. Gezien de historische banden zou Rabat waarschijnlijk de voorkeur geven aan een transactie waarbij de ruggengraat van het telecomnetwerk bij France Telecom terechtkomt.

Maar daarvoor zou een vrijwel gelijktijdige verkoop van het controlerende belang van France Telecom in Marokko’s tweede speler, Meditel, nodig zijn. Geconfronteerd met financiële problemen van eigen makelij zou France Telecom wel eens kunnen beslissen niet op zo’n ingewikkelde deal in te gaan.

Daardoor blijven de Arabische bieders als favorieten over. Rabat heeft in het verleden afstand bewaard tot de Golfstaten, maar Marokko hoopt nu dat deze staten zijn economie, die zeer gevoelig is voor de ontwikkelingen in de eurozone, zullen ondersteunen. De aankoop van Maroc Telecom zou de voetafdruk van Qatar Telecom in de Maghreb vrijwel compleet maken. En voor Etisalat zou een succesvol bod een terugkeer op de overnamemarkt betekenen, na een pauze van drie jaar.

Nu er zo veel politiek aanvaardbare bieders zijn, zou Vivendi niet zoveel problemen mogen hebben met het sluiten van een deal.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Una Galani