Vanaf vandaag kan het: schaatsen op natuurijs!

Hier zat „half Nederland, misschien wel heel Nederland” op te wachten, zei de lokale ijsmeester gistermiddag tegen RTV Oost. De Vijf Merentocht gaat door. Het is de eerste toertocht op natuurijs van dit seizoen. De schaatstocht is zo’n 25 kilometer lang en wordt verreden in de kop van Overijssel. Deelnemers kunnen starten bij verschillende startplaatsen in Giethoorn of Wannepeerveen. Vorig jaar werd hij begin februari verreden en er deden toen acht- tot tienduizend mensen mee. Ook vandaag verwacht de organisatie dat duizenden de ijzers onderbinden.

Een aantal andere tochten in de regio wacht nog op goedkeuring van de KNSB. Zo staat de Blokzijlermerentocht, onder voorbehoud, voor morgen op de kalender. Die tocht is er in twee afstanden: 15 of 35 kilometer. Maandag schatte de organisatie de kans op 99 procent, maar gisteravond klonk een pessimistischer geluid: „De kans is aanwezig”, zei de organisatie toen.

Als de weersomstandigheden meezitten, volgt zaterdag de Rond de Wiedentocht - 40 kilometer door natuurgebied De Wieden. De kans daarop? 80 procent, zegt de schaatsclub. Ze zagen gisteren bij het meten „een mooie ijsvloer” liggen met een dikte van 12 tot 13 centimeter.

En dan is er nog de Veluwemeertocht. Het NK marathon op natuurijs is sowieso vrijdag, de toertocht rijden ze graag op zaterdag. Gisteravond vergaderde de organisatie over doorgang. Vlak voor aanvang daarvan was de kans nog „fiftyfifty”.

Sinds 1985 had januari niet zoveel ijsdagen als dit jaar: weeronline.nl telde er tot nu toe dertien. Van een ijsdag is sprake als de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uitkomt. In 1940, het recordjaar, waren het er 22. Als we dit jaar op 13 blijven steken, deelt 2013 de zevende plek op de ranglijst met 1947. De gemiddelde temperatuur was toen wel veel lager.

De temperatuur mag dan sinds vorige week maandag niet meer boven het vriespunt zijn uitgekomen, het heeft nog maar één nacht streng gevroren. Op 16 januari werd het -12,9 graden in De Bilt. Het koudst was het toen in Herwijnen met -18,0 graden.

Na het weekend gaat het waarschijnlijk dooien.

    • Peter Zantingh