Uithuilen in het café

Attributen voor een avondje hangen voor de televisie. Foto: Willem Sluyterman van Loo

Een doos tissues op tafel, flessen likeur met ‘Bruidstranen’ achter de bar en bijna geen plek meer om te zitten. Huis voor Tranen organiseerde maandagavond het eerste Tranencafé in Café Derat in Utrecht. Een café waar huilen bij de bar normaal is en zakdoeken als barviltjes dienen. „Verdriet is een gezonde reactie op iets wat pijn doet”, vertelt Marjolein Hamer, coach en initiatiefnemer van de avond. „Als je een keer huilt, vindt iedereen dat oké. Als je twee keer huilt, krijg je het advies om hulp te zoeken. Ik wil een omgeving creëren waarin men elkaar begrijpt en samen rouwt.”

Rouwcafés bestaan al langer, maar bij het Tranencafé kun je ook terecht met liefdesverdriet of het verdriet om een ziekte die jij of een dierbare hebt opgelopen. Hamer: „Al het verdriet is belangrijk.”

De avond begint met een verhaal: „Er was eens…een koning die voor een keuze stond. Zou hij kiezen voor zijn grote liefde of ging hij terug naar zijn kasteel?” vraagt Hamer de bezoekers. Het antwoord blijft ze hun schuldig. In drie groepjes mogen de bezoekers brainstormen. Hamer: „Het einde van een verhaal bedenken zegt veel over jezelf. Kun je goed situaties loslaten of kies je voor het vertrouwde? Dit vertelt hoe jij met jouw verdriet omgaat.”

Na afloop pakt Hamer een stapel spandoeken, geverfd met felle kleuren en zinnen als ‘Wat ontroert je?’ en ‘Wat is fijn als je verdriet hebt?’. De antwoorden wisselen. „Het ontroert me dat mijn man en zus hier zijn”, klinkt het van de ene kant van het café. „Het ontroert me dat mijn man en zus hier niet zijn”, antwoordt de andere kant. De rest van de avond is er muziek met alleen een gitaar en stem. Hamer: „Ik wil geen perfecte muziek. Ik regel niet de beste muzikanten. Ik wil dat ze met gevoel zingen, vanuit hun hart.” De belangrijkste tip voor personen die mensen met verdriet kennen volgens de coach? „Geef geen adviezen, maar luister. Luisteren is ontzettend belangrijk.”

Ook een avondje huilen in het café? Tranen op Tournee is elke maand ergens anders: facebook.com/huisvoortranen

    • Carmen Dorlo