Uitgelicht

Film

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Lange, maar boeiende avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière. Waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland (Frans-Guyana). Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. RTL 7, 20.30-23.40u.

La loi de Murphy (Christophe Campos, 2009, F). Schelmenkomedie. Boefje Elias werkt op een eerstehulpafdeling. Op een avond wordt daar Rudy, een oude maat, binnengebracht. Hij kreeg een auto-ongeluk toen hij op de vlucht was voor de gebroeders Ortega, van wie hij een partij diamanten had gestolen. De broers achtervolgen hem tot in het ziekenhuis.TV5, 21.00-22.25u.

Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, VS). Solide en intelligent filmamusement verweeft ‘courtroom drama’ met een spannende ‘whodunit’ en een analyse van twee niet meer vanzelfsprekend gerespecteerde Amerikaanse instituten: het gezin en het gerecht. Is rechtschapen huisvader annex openbaar aanklager Harrison Ford zelf een dader? BBC 1, 01.20-03.25u.

Informatief

Meldpunt! Consumentenprogramma, vanavond over de dreigende bezuinigingen op de ouderenzorg en de gevolgen daarvan. Ned.2, 19.25-19.55u.

The Genius of Invention. Eerste deel van vierluik over afzonderlijke kleine innovaties die uiteindelijk hebben geleid tot uitvindingen die de wereld veranderd hebben: de stoommachine, de elektrische generator en de turbine. BBC 2, 22.00-23.00u.

Beroep: uitvinder. Documentaire over dr. Yoshiro Nakamats, uitvinder van zaken als de PyonPyon (schoenen met springveren onder de zolen), de toiletbrilopklapper, de zelfverdedigingstoupet en de bril met de vorm van een paar ogen (niemand ziet dat je hem draagt). Het Japanse genie ontving in 2005 een Ig Nobelprijs voor een bijzondere fotoserie.Ned.2, 00.05-01.00u.

Amusement

Impact. Achter elkaar uitgezonden tweedelige serie over een meteorietenregen die de aarde treft. Een groot brok treft de maan, maar de schade op aarde lijkt mee te vallen. Totdat zich merkwaardige fenomenen manifesteren: de maan vertoont verhoogde elektromagnetische straling; op sommige plaatsen op aarde worden voorwerpen opeens gewichtsloos. Wat blijkt: de maan is uit zijn baan geraakt en ligt op ramkoers met de aarde.RTL 4, 20.30-00.30u.

Radio

JazzLive: JazzFest Amsterdam. Registratie van concerten tijdens het festival van afgelopen november. Vanavond de optredens van Ruben Hein en van Tin Men and the Telephone. Radio 6, 23.02-01.00u.