Ton voor vier literaire tijdschriften

Hollands Maandblad, Liter, Das Magazin en Terras. Dat zijn de vier literaire tijdschriften die de 100,000 euro gaan verdelen die het Nederlands Letterenfonds samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds vorig jaar september hebben vrijgemaakt. ‘De bitterballen zijn besteld’, zegt hoofdredacteur van Hollands Maandblad Bastiaan Bommeljé.

‘Een zonderlinge prijs, maar de bitterballen zijn al besteld’. Bastiaan Bommeljé, hoofdredacteur van literair tijdschrift Hollands Maandblad zegt met ‘milde verbazing’ kennis te hebben genomen van de uitslag van de financieringsaanvraag waarvoor zijn tijdschrift samen met zestien andere in september 2012  een aanvraag heeft ingediend. In september gaven het Nederlands Letterenfonds samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds drie literaire tijdschriften de mogelijkheid een deel te winnen van 100,000 euro. Dat om drie van de in totaal twaalf vanaf 1 januari 2013 in hun subsidie gekorte literaire tijdschriften kans te geven zich op het gebied van internet, papier en publieksbereik te blijven doorontwikkelen.

Zeventien initiatieven schreven zich in september in. Conceptplannen van De Gids en Tirade, de twee oudste literaire tijdschriften van Nederland, sneuvelden al in de eerst ronde. Op dinsdag 15 januari dongen de zes overblijvers, Liter, Holland Maandblad, de Parelduiker, Terras, de digitale doorstart van Passionata en Das Magazin, mee financiering ter waarde van 45.000, 30.000 of 25.000.

Vandaag is bekendgeworden dat niet drie maar vier tijdschriften geld krijgen.  Naast Hollands Maandblad, krijgen Liter, Terras en Das Magazin een bedrag van 25.000 euro. Hun plannen zijn getoetst op basis van inhoudelijke kwaliteit, digitalisering, publieksbereik en marketingstrategie. Met de keuze voor het 55 jaar oude Hollands Maandblad, een belangrijk springplank voor nieuwe auteurs, is met het van oorsprong protestant-christelijke Liter, het digitale blad Terras en het op evenmenten gerichte Das Magazin, gekozen voor diversiteit.

De uitslag stond volgens Bommeljé ‘in de sterren geschreven’. Bommeljé: ‘De belangen lagen vast’. Toch zegt hij op te kijken van de uitslag . ‘Waarom is er geen winnaar? Verdwaalde de jury wellicht in de eigen toetsingscriteria?’ Geld geven aan ‘kale mannen van Apple’ - het persbericht maakt melding van een ‘Etalage app’, een woord dat Bommeljé nooit in de mond zegt te hebben genomen - ziet Bommeljé niet zitten . ‘Geef ons geld voor auteurshonoraria. Dat is je fundament, je brandstof, kapitaal. Je alles.’

Toine Donk, samen met Daniel van der Meer hoofdredacteur van het ongeveer 1000 abonnees tellende Das Magazin, zegt ‘verheugd’ te zijn met hun prijs. Naast uitbreiding van hun leesclub en festival, kan Das Magazin volgens Donk nu een ‘duurzaam project worden. ‘Deze subsidie biedt ons die zekerheid. Dat is erg fijn.’

Len Borgdorff, hoofdredacteur van het 500 abonnees tellende Liter, noemt de 25.000 euro een ‘mooi cadeau voor ons derde lustrum’. Hij wil via social media meer in gesprek komen met lezers. Laurens Ham van Terras gaat nadenken over de relatie tussen papier en digitaal. Ham is tevreden over het aantal bezoekers aan hun website. Ze hadden ruim 7500 unieke bezoekers in 2012, die samen tijdens dat jaar ruim 12.000 keer de website bezochten. Nu moet het aantal abonnees volgens Ham nog omhoog. Dat zijn er nu 90. ‘Wij denken aan meerdere financieringsconstructies als crowdfunding. Wij willen ons in de toekomst financieel kunnen bedruipen. Abonnees zijn daarin essentieel.’

    • Roderick Nieuwenhuis