Toeristen weer welkom in Nijmeegse coffeeshops

Burgemeester hekelt landelijk beleid en vreest rechtsongelijkheid voor burgers en coffeeshops.

amsterdam. Buitenlandse toeristen zijn weer welkom in de coffeeshops in Nijmegen. Dat schrijft burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen in een brief aan de gemeenteraad. Bruls stopt met de handhaving van het zogeheten ingezetenencriterium omdat het huidige softdrugsbeleid in Nederland volgens hem „volkomen versnipperd” is.

Volgens Bruls was er in 2012 een „heldere landelijke lijn” die inhield dat coffeeshops per 1 januari 2013 een besloten club zouden worden voor ingezetenen van de eigen gemeente. Maar afgelopen november en december paste het kabinet de plannen aan, waarbij gemeenten de ruimte kregen voor ‘lokaal maatwerk’. Bruls voerde daarop in Nijmegen het ingezetencriterium in, maar omliggende gemeenten deden dat niet. Daardoor komen veelal Duitse toeristen nog steeds naar de regio voor wiet. Het huidige beleid levert volgens Bruls dan ook rechtsongelijkheid en onduidelijkheid op voor burgers en coffeeshops. Ook zou het een zeer onduidelijk signaal geven naar het buitenland, oordeelt Bruls.

Amsterdam besloot eind vorig jaar al dat toeristen welkom blijven in coffeeshops. Daarmee was Amsterdam de eerste gemeente die de ruimte in het regeerakkoord aangreep om toeristen toch toegang te geven tot de coffeeshops. Uit een rondgang van de NOS bleek eind december dat 26 gemeenten niet van plan waren om buitenlanders te weren. nrc