Spanje

Leeft het? Spanje kent momenteel te veel problemen van nationale makelij (corruptieschandalen, crisis en Catalaanse afscheidingsdrift) om veel aandacht te hebben voor de speech van Cameron. De toespraak is behandeld als tweederangs nieuws.

Wat is de reactie? De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken reageerde niettemin snel en fel. José Manuel García-Margallo noemde een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk „beroerd nieuws". Namens de centrum-rechtse regering-Rajoy verweet hij de Britse politiek „een gevaarlijk spel” te spelen door euroscepsis aan te wakkeren. Een ‘Brixit’, waarschuwde hij, zal een „verschrikkelijke mokerslag” toedienen aan de Britse economie, in het bijzonder aan de financiële sector. „Er zouden een paar eilandbankjes overblijven."

Wat betekent dit? Spanje staat traditioneel verdere Europese integratie voor. Met de reactie dat „Cameron de locomotief niet kan blijven afremmen” schaart Madrid zich – zoals in Europa de laatste tijd steeds vaker het geval is – aan de zijde van de Fransen.