Sneeuw, sneeuwer, sneeuwst!

Eindelijk. Het sneeuwt. Het sneeuwde, het heeft gesneeuwd en het zal blijven sneeuwen: zoveel werkwoordsvormen over sneeuw zijn niet vaak waar in Nederland. Er zijn winters waarin het geen een keer sneeuwt! Maar dit jaar gaat het goed met Nederland en de sneeuw. Er vallen zelfs verschillende soorten sneeuw; dikke vlokken of kleine korreltjes. Er viel volgens de radio dit jaar zelfs motsneeuw.

Die dikke vlokken zijn het mooist. Dan kun je soms met het blote oog zien dat sneeuwvlokken kristallen zijn. Met een microscoop gaat dat veel beter. Dan kun je zien dat bijna elke sneeuwvlok een soort bloem met zes punten is. En geen vlok is precies hetzelfde, net als geen aardbei of kind precies hetzelfde is.

De Amerikaan Wilson Bentley wijdde zijn leven aan sneeuw. Voor zijn vijftiende verjaardag kreeg hij van zijn moeder een microscoop. Daarmee keek hij naar sneeuw en zag al die prachtige ijsbloemen. Bentley vond het gek dat zulke dingen uit de lucht konden komen vallen, uit het mysterieuze wolkenland ver boven zijn hoofd. Hij vond het zo jammer dat zo’n mooi ontwerp voor eeuwig verloren ging. Hij wilde het bewaren. Hij probeerde de sneeuw eerst te tekenen, maar de vlokjes smolten altijd voor hij ze had nagetekend. Toen bedacht hij dat hij ze beter kon fotograferen, dat gaat sneller, en zelfs toen Wilson fotografeerde ging dat sneller, al duurde het nemen van een foto toen langer dan nu, ongeveer 20 seconden. Maar zolang wilden de sneeuwvlokjes wel stil blijven zitten.

Bentley woonde in de Amerikaanse staat Vermont, waar het veel vaker en meer sneeuwt dan hier. Hij fotografeerde de kristallen buiten, met een microscoop. Hij ving de vlokjes op zwart fluweel en fotografeerde ze snel, buiten, zodat ze niet smolten. In 1931 publiceerde hij het boek Snow Crystals, waarin 2.500 sneeuwvlokken stonden. De sneeuw op deze pagina is gefotografeerd door Bentley.

Ook zijn dood had met sneeuw te maken. Wilson kwam in de winter van 1943 terecht in een zware sneeuwstorm en liep longontsteking op. Hij stierf op 23 december 1931. Hij had toen meer dan 5.000 sneeuwkristallen gefotografeerd. Van elk vlokje noteerde hij waar het gevallen was, hoe het eruitzag en wat voor weer het toen precies was.

Oproep

Stuur ons sneeuw!

Dat kan een foto zijn, maar je mag ook sneeuw tekenen of kleien of wat dan ook. De maker van de mooiste sneeuw wint een slee! Stuur je sneeuw voor 29 januari naar kinderpagina@nrc.nl. Vergeet niet je naam, leeftijd en adres erbij te zetten!

    • Bianca Stigter