Shell sluit overeenkomst schaliegas met Oekraïne

None

Shell tekent vandaag een baanbrekend verdrag met Oekraïne over exploratie en productie van schaliegas. Dat gebeurt in Davos in de aanwezigheid van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en Peter Voser, bestuursvoorzitter van de Brits-Nederlandse energiegigant. Shell investeert in eerste instantie 280 miljoen euro. Op termijn zou met het project zeker 7 miljard euro gemoeid kunnen zijn.

Het gaat om het Joezivska-veld in het oosten van Oekraïne tussen de steden Donetsk en Charkov, de machtsbasis van president Janoekovitsj.

Daar ligt naar schatting genoeg schaliegas om over 10 jaar, jaarlijks, 8 tot 10 miljard kubieke meter gas te produceren. De productie zou kunnen oplopen tot 20 miljard kubieke meter over 15 jaar.

In totaal heeft Oekraïne naar schatting ongeveer 1.200 miljard kubieke meter schaliegas in de grond zitten. De voorraden zijn de op twee na grootste in Europa, op Frankrijk en Noorwegen na.

De overeenkomst met Oekraïne is een doorbraak in Europa. In veel landen bestaat grote vreesvoor de gevolgen van de productiemethode waarbij de bodem op kilometers diepte met chemicaliën wordt bewerkt, het zogeheten fracking.

Voor Oekraïne is de winning van het gas vooral belangrijk omdat het land minder afhankelijk kan maken van het Russische Gazprom. De prijzenoorlog tussen de twee landen leidt regelmatig tot politieke spanningen tussen Kiev en Moskou.