Schoenenreus maakt doorstart - 500 werknemers verliezen baan

Schoenenreus maakt een doorstart, maar 65 van de 206 winkels gaan op termijn sluiten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het vandaag failliet verklaarde Schoenenreus maakt direct een doorstart. De winkelketen gaat in een afgeslankte vorm verder en gaat zich vooral richten op de online verkoop en de nieuwe winkelformule, zo meldt het bedrijf.

Duizend werknemers kunnen bij het bedrijf blijven werken, zo’n vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Dit komt volgens het bedrijf doordat 65 van de 206 winkels op termijn sluiten. Alle winkels zijn morgen wel weer gewoon open.

In een persbericht laat het bedrijf weten zich de komende jaren met name te concentreren op de online verkoop en de nieuwe winkelformule.

“Het assortiment wordt aangepast, zodat dit meer aansluit op hedendaagse modetrends. Zo wordt er meer focus gelegd op A-merken (sport)schoenen en accessoires en minder op kleding. Deze strategie is vorig jaar ontwikkeld, maar zal nu versneld worden geïmplementeerd.”

Schoenenreus, een keten met tweehonderd filialen, kreeg eerder deze maand al uitstel van betaling gekregen. De curator van Schoenenreus noemde eerder de toegenomen concurrentie van online aanbieders en de economische omstandigheden als oorzaken van de omzetdaling. Daarnaast heeft het bedrijf niet het voordeel van de andere budgetconcurrenten. Van Haren, Bristol en Scapino zijn allemaal onderdeel van grote internationale ketens.

Het bedrijf werd in 1969 opgericht en groeide mede door een viertal overnames uit tot een van de grotere schoenenzaken van Nederland. Sinds 2003 is het bedrijf ook in België actief. In 2007 verkocht René de Vroomen, de toenmalige eigenaar van Schoenenreus, zijn bedrijf aan European Retail Shoe Company (ERSC). ERSC bestaat uit de investeringsmaatschappijen Comnaar en Synergia.

    • Lex Boon