Samsom: referendum over de EU is niet nodig

DEN HAAG - Diederik Samsom tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Diederik Samsom tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.ANP PHIL NIJHUIS Archieffoto Diederik Samsom. De PvdA-leider vindt het niet nodig om een apart referendum te houden over het lidmaatschap van Nederland aan de EU. Foto ANP / Phil Nijhuis

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om samen met de PvdA een referendum over de Europese Unie te houden, krijgt geen gehoor bij Diederik Samsom. De PvdA-leider vindt dat de Europese verkiezingen in 2014 een uitgelezen moment zijn om over de toekomst van Europa te stemmen, zo zei hij vandaag in een reactie.

Wilders had eerder vandaag gepleit om samen met de PvdA en de SP een initiatiefwet te maken om een referendum over de EU te houden. De drie partijen hebben samen 68 zetels, maar de PVV-leider vermoedde dat er nog wel meer partijen te porren zijn voor het initiatief.

Samsom had gisteravond in het programma Nieuwsuur gezegd dat hij niet bang zou zijn voor een referendum omdat hij denkt dat de meerderheid van de Nederlanders achter het lidmaatschap staat. Maar daadwerkelijk een apart referendum organiseren, is wat hem betreft kennelijk een brug te ver. Enkel een volksraadpleging over de vraag of Nederland uit de EU moet stappen vindt hij ‘veel te smal’:

“Volgens mij wordt hij op zijn wenken bediend. De eerste week van juni 2014 stemmen we over Europa. Gelukkig niet alleen over die platte vraag ‘in of uit de EU’, maar over de vraag ‘wat voor Europa wil je’. Dat lijkt me een prima datum om over de toekomst van Europa te stemmen.”

Wel staat het Wilders vrij om dat de inzet te maken van de Europese verkiezingen, aldus Samsom.

Terug van weggeweest: debat over Europa

De reacties van zowel de PVV als de PvdA naar aanleiding van de speech van Cameron maken dat het debat over Europa ook in Nederland weer helemaal terug van weggeweest is. ‘Nederland krijgt zijn eigen Britse debat’, schrijft NRC-redacteur Mark Kranenburg vandaag in NRC Handelsblad:

De vraagtekens die Cameron plaatst bij Europa zijn voor een belangrijk deel ook Nederlandse vraagtekens. Het Nederlandse kabinet was al voordat sprake was Camerons toespraak van plan dit voorjaar een fundamenteel debat met de Tweede Kamer te voeren over de toekomst van Europa. Hierbij moet het vooral gaan over de bevoegdheden van Brussel en die van de lidstaten. Maar ook om de democratische controle.

Het cruciale verschil met Cameron is dat de Nederlandse regering vindt dat de bevoegdhedendiscussie een gelijke uitkomst voor alle EU-landen moet hebben, terwijl de Britse premier de mogelijkheid openhoudt zaken voor alleen het Verenigd Koninkrijk af te willen spreken als andere landen niet voldoende toegeven aan de Britse verlangens.

    • Anouk Eigenraam