Ruzie over schulden VS tijdelijk afgewend

Een dreigende confrontatie tussen president Barack Obama en het Congres over de hoogte van het Amerikaanse schuldenplafond is voorlopig afgewend. Gisteren stemde het Huis van Afgevaardigden in met een Republikeins voorstel om de regering in Washington tot 19 mei in staat te stellen meer te lenen dan ze strikt zou mogen volgens de huidige schuldenlimiet van bijna 16,4 biljoen dollar (12.333 miljard euro).

Daarmee is een herhaling van een hoog opgelopen conflict zoals afgelopen maand over het zogeheten begrotingstekort en de belastingheffing voor rijken in ieder geval voorlopig uitgesteld.

Het verrassende initiatief van de Republikeinen is genomen uit strategische overwegingen: zij willen komend voorjaar het harde, deels ideologische gevecht met de regering-Obama aangaan over ingrijpende bezuinigingen om het begrotingstekort te verminderen en om de overheidsbemoeienis op sommige terreinen terug te dringen. Vorige week op een bezinningsbijeenkomst in Colonial Williamsburg in Virginia werd daarom besloten tot uitstel van de confrontatie over het schuldenplafond. Ook het Amerikaanse bedrijfsleven heeft er op aangedrongen politieke onrust met in potentie schadelijke financiële en economische gevolgen te vermijden.

Maar de Republikeinen zetten het Congres, met name de Senaat waarin de Democraten de meerderheid hebben, wel alvast onder druk: indien er op 15 april geen sluitende begroting is vastgesteld, krijgen de Congresleden vanaf die datum geen salaris meer tot er een compromis op tafel ligt.

Het Witte Huis, dat liever nu al het schuldenplafond structureel verhoogd had gezien, heeft het besluit van het Huis (dat formeel nog bekrachtigd moet worden door de Senaat) verwelkomd als een „deëscalerende” stap. Niet alle Republikeinen in het Huis stemden overigens voor, en ook een aantal Democraten stemden tegen.