Prinses Laurentien

In het magazine Ouders & Coo stond een interview met prinses Laurentien. Verslaggeefster Alie Danker wilde alles van haar weten over ‘voorlezen in gezinsverband’. Laurentien strooide met tips voor ouders.

„Verzin leuke taalspelletjes, dan beklijft het beter. Je hoeft hun fantasie maar aan te raken, dan gaat het stromen. Speel aan tafel bijvoorbeeld gezegden als ‘Daar komt een aap uit de mouw’.” Haar kinderen groeiden op in ‘een warm bad van letters’.

„Eloise begon eens spontaan alle ‘a’s’ in te kleuren van een conceptdocument van mij dat op tafel lag, daarna alle ‘e’s’ in een ander kleurtje.”

Als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven lazen zij en haar man Constantijn hun kinderen dagelijks voor. „Een boek is een anker voor kinderen om met volwassenen te kunnen praten.”

Als ze vanwege hun drukke werkzaamheden ’s avonds afwezig waren zorgde ze voor ‘een oplossing’. „Als we er niet zijn leest de au pair voor.”

Een tip om te onthouden.

Gisteren begonnen De Nationale Voorleesdagen, een moment waarop prinses Laurentien steevast in actie komt. Dit keer dook ze op in Den Haag. Ze kwam in een zwarte Mercedes naar Brede Buurtschool De Krullevaar, waar twee geselecteerde kinderen haar bij de ingang op stonden te wachten met een bosje bloemen.

De kinderen van de school hadden tot voor kort geen idee wie Laurentien was, maar de afgelopen dagen had de schoolleiding een inhaalslag gemaakt.

De kinderen was wijsgemaakt dat prinses Laurentien een echte prinses was. Dat kan natuurlijk helemaal niet als je de dochter van Laurens Jan Brinkhorst bent, maar daar heeft Laurentien schijt aan.

Laurentien kwam aan.

Ze zwaaide naar de kinderen en werd meteen naar binnen geloodst. Het was niet zo dat iedereen zomaar achter Laurentien naar binnen mocht hobbelen. Ik moest het doen met een communicatiemevrouw die me na afloop kwam vertellen dat Laurentien de kinderen van groep 2 had voorgelezen uit het prentenboek Nog 100 nachtjes slapen.

„Het is goed verlopen. Je kon zien dat de prinses een ervaren, gepassioneerde voorleesster is.”

Op de achtergrond was te zien hoe een groep kinderen voor een camera ‘spontaan’ met z’n allen tegelijkertijd ‘prinses Laurentien is zooooo!’ riepen en daarbij de duimen opstaken.

Op de vraag hoe lang daar op geoefend was kwam geen antwoord.

In de gang werd Laurentien kort geïnterviewd door het NOS Journaal en Omroep West, dat was van te voren zo afgesproken.

Tegen het NOS Journaal zei ze: „Investeren in voorlezen is investeren in de toekomst van een kind.”

En tegen Omroep West: „Ik hou van kinderen, ik werk ook heel veel met kinderen. Voor mij gaat voorlezen om verbinden met kinderen via een verhaal.”

Daarna vertrok ze in vliegende vaart.

De communicatiemevrouw zei dat Laurentien nog een dag- en avondvullend programma voor de boeg had.

Haar kinderen Eloise, Claus-Casimir en Leonore moesten het die avond weer eens met de voorlezende au pair doen.

    • Marcel van Roosmalen