Politie zoekt verdachten, GeenStijl daders

Jongens mishandelden onlangs een man in Eindhoven. De politie toonde beelden. Online vindt er een omstreden jacht op daders plaats.

De 26-jarige Tom Kantelberg uit gemeente Aalst-Waalre wist gisteren niet wat hem overkwam. Hij kreeg tientallen telefoontjes van onbekenden. Vloekende, tierende en dreigende bellers. Ook zijn compagnon – Kantelberg heeft een klusbedrijf – werd telefonisch „verrot gescholden”.

Redacteuren van GeenStijl en gebruikers van sociale media publiceerden gisteren een groepsfoto van acht jongemannen die zij verantwoordelijk houden voor de grove mishandeling van een man, begin deze maand in Eindhoven. Naast de groepsfoto staan de voor- en achternamen van zes van de jongemannen. Een van hen zou Tom Kantelberg heten. Vandaar de scheld- en dreigtelefoontjes voor een naamgenoot uit Aalst-Waalre, die niets met de mishandeling te maken heeft.

Wat is er aan de hand? Op 4 januari wordt een 22-jarige man in het centrum van Eindhoven door een groep van acht jongemannen belaagd. Een aantal van hen duwt de man hardhandig op de grond, twee of drie jongens trappen op hem in. . Hij houdt er hoofdwonden en een hersenschudding aan over.

Beveiligingscamera’s filmden de mishandeling. De politie zond afgelopen maandag de beelden uit op Bureau Brabant, een regionaal opsporingsprogramma.

Via Twitter en Facebook worden de beelden snel en massaal verspreid. De „massale verontwaardiging” verbaast de politie, zo zegt een woordvoerder. Maar effect heeft het wel: op dinsdagmorgen melden zich twee verdachten: jongens uit de omgeving van het Belgische Turnhout, 15 en 17 jaar oud.

De politie laat daarop de video, die op bureaubrabant.nl staat, verwijderen. Want de regel is: zodra verdachten zich melden, mogen zij niet meer herkenbaar in beeld komen. Omroep Brabant publiceert kort daarop een foto met daarop het vermeende achttal jongemannen. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt. Sociale media en website GeenStijl nemen de groepsfoto over, maar dan met herkenbare gezichten. Kort daarop volgen de zes voor- en achternamen.

Inmiddels heeft een derde verdachte, 16 jaar en ook uit Turnhout, zich gemeld bij de Nederlandse politie. De vijf andere verdachten zouden ook uit Turnhout komen.

De online jacht op de andere daders gaat intussen door. Want, zo schrijft GeenStijl: „Het gaat niet om ‘verdachten’, het gaat om duidelijk zichtbare DADERS.”

„De vraag achteraf is altijd of het noodzakelijk was voor de politie om de beelden uit te zenden en online te zetten”, zegt Jasper van der Kemp, rechtpsycholoog aan de Vrije Universiteit. „Het inzetten van goede beelden kan een methode zijn. Maar als je ze online zet, heb je er geen controle meer over.” Het riskante volgens Van der Kemp is dat de beelden helderheid suggereren, maar dat de precieze context ontbreekt. „Je hoort bijvoorbeeld geen geluid bij de beelden. Wie weet hebben meerdere jongens geroepen dat hun vriend moest stoppen met schoppen. Zeker, ook die jongens hadden zich eerder bij de politie moeten melden. Maar online worden ze alle acht nu even hard aangevallen.”

    • Ingmar Vriesema
    • Lineke Nieber En