Op Dekkers bloedzak stond de bijnaam 'Luigi'

Het proces tegen de Spaanse dopingarts Fuentes wordt maandag heropend. Ook renner Thomas Dekker was klant bij Fuentes, blijkt uit het politiedossier.

Eufemiano Fuentes, center, the sports physician who is at the center of Spain's major investigation of doping in professional cycling, walks out of prison with an unidentified woman and his lawyer Julio Perez, right, in Madrid, Saturday, May 27, 2006. Fuentes was released after posting a bail of 120,000euro (US$152,000). Fuentes and fellow doctor Jose Merino Batrino have been charged with a crime against public health after raids by the Spanish Civil Guard last week. (AP Photo/EFE, Juan Carlos Hidalgo) **LATAM, CARIBBEAN AND SPAIN OUT** ASSOCIATED PRESS

Redacteur Wielrennen

Amsterdam. Huerta. César. Amigo de Birillo. Cowboy. Gemma. Nibelungo. Zo maar wat bijnamen die werden aangetroffen op de bloedzakken in de vrieskist van dopingarts Eufemiano Fuentes, toen de Spaanse politie eind mei 2006 binnenviel in zijn appartementen. Van veel bijnamen is nog steeds niet bekend bij welke sporter ze horen. Daarom heropent de Spaanse rechter maandag het dossier van ‘Operación Puerto’ – een van de grootste dopingzaken in de sportgeschiedenis.

Zes betrokkenen staan terecht: behalve Fuentes gaat het ook om zijn zus Yolanda, dokter José Luis Merino, trainer Ignacio Labarta en de voormalige wielermanagers Manolo Saiz en Vicente Belda. Renners als Alberto Contador, Ivan Basso, Michele Scarponi en Jörg Jaksche zijn opgeroepen om te getuigen onder ede.

Uit het politiedossier blijkt dat Fuentes en zijn compagnons tussen 2003 en 2006 vrijwel de hele top van het Spaanse wielrennen voorzagen van bloedzakken, epo, groeihormonen, insuline, cortisonen en andere doping. Maar ze deden ook zaken met renners als Ivan Basso (bijnaam: Birillo – hij betaalde 70.000 euro per jaar), Tyler Hamilton (bijnaam 4142) en Michele Scarponi (Zapatero).

Er zouden ook twee Nederlanders klant zijn geweest bij Fuentes. Verschillende betrokkenen zeggen dat Thomas Dekker, destijds in dienst van de Raboploeg, schuilgaat achter de bijnaam Clasicomano Luigi.

Op 10 februari 2006, op de dag nadat Dekker de Ronde van Mallorca rijdt, ondergaat Clasicomano Luigi een bloedtransfusie: er wordt een zak bloed afgenomen in hotel TRYP op het vliegveld van Madrid. Ruim drie weken later, op 4 maart, wordt die opnieuw ingebracht (dit vergroot het uithoudingsvermogen).

Clasicomano Luigi bezoekt Fuentes daarna nog drie keer: op 19 maart, op 26 april en op 10 mei – alle keren om bloedzakken af te geven. Die zakken zijn bedoeld voor gebruik later in het seizoen, maar ze worden nooit meer gebruikt omdat de Spaanse politie het dopingnetwerk van Fuentes oprolt.

De toevoeging ‘Luigi’ in de bijnaam zou wijzen op Luigi Cecchini, destijds de trainer van Thomas Dekker. Fuentes kent Cecchini, maar ze hebben geen goede verhouding. In een door de Spaanse politie afgeluisterd telefoongesprek spreekt Fuentes zelfs de vrees uit dat Clasicomano Luigi een spion van Cecchini is.

Dekker, die al een tweejarige schorsing uitzat wegens bloeddoping, verklaarde afgelopen zaterdag in NRC dat hij bloedzakken heeft gebruikt – maar hij wil niet verder ingaan op de details. Die gaat hij vertellen aan de Nederlandse Dopingautoriteit, zo verklaarde hij gisteren op zijn site.

„Er zijn veel details, en er zijn veel mensen betrokken bij mijn dopingverleden. Dat zal ik allemaal, inclusief de namen van de mensen die me hebben geholpen, delen met de Dopingautoriteit.”

Behalve Dekker zou ook Remmert Wielinga – in 2006 rijdend voor Quick Step – klant zijn bij Fuentes, onder de codenaam Gemma. Een bron die anoniem wil blijven ziet Wielinga het hotel inlopen waar Fuentes en zijn helpers bloedtransfusies uitvoeren. Wielinga zelf ontkent. „Het is een grove leugen.” Wielinga wordt net als Dekker in die periode vertegenwoordigd door Jacques Hanegraaf. Hanegraaf werd rennersmakelaar na een kortstondige periode als teammanager van de Duitse wielerploeg Bianchi. Kopman van die ploeg was Jan Ullrich – ook al een klant van Fuentes.

Op de klantenlijst van Fuentes stond verder vrijwel de hele ploeg van Liberty Seguros, geleid door manager Manolo Saiz. Hiernaast is een document uit dat dossier afgebeeld met daarop het dopingprogramma (insuline, testosteron, groeihormonen, cortisonen). Oud-Liberty-renner Jörg Jaksche, reeds veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij Operación Puerto, herkende het papiertje toen de Duitse tv-zender ARD het hem voorhield. Jaksche: „Dit is een fax van Fuentes aan onze teamarts in de Tour van 2005 om te vertellen welke medicamenten er in welke hoeveelheid moeten worden gebruikt. JJ, dat ben ik.” A.C.? „Dat kun je voor jezelf dan wel uitmaken.” Alberto Contador? „Könnte sein, könnte sein.”

De initialen op de fax komen in ieder geval volledig overeen met de Tourploeg van Liberty in 2005. Van boven naar beneden: Roberto Heras, Marcos Serrano, Joseba Beloki, Igor González de Galdeano, Angel Vicioso, Jörg Jaksche, Allan Davis, Luis León Sánchez en Alberto Contador.

Talloze renners zijn inmiddels veroordeeld en geschorst wegens hun aandeel in de dopingzaak. Maar veel betrokkenen zijn de dans tot op heden ontsprongen. De Luxemburger Fränk Schleck zegt dat hij Fuentes 6.200 euro heeft betaald voor trainingsadviezen, Allan Davis wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. En ook Luis León Sánchez en Alberto Contador, de twee meest veelbelovende talenten van Spanje, krijgen geen straf. Fuentes zelf zegt later tegen een renner die anoniem wil blijven: „Ik heb Contador gespaard voor het Spaanse wielrennen.”

Het is nog onduidelijk of de betrokkenheid van andere sporters ook aan bod komt in de rechtszitting. Fuentes zei in 2006 tegen de Spaanse krant Las Provincias de Valencia: „ Ongeveer 30 procent waren wielrenners, 20 procent tennissers, 20 procent voetballers en de overige 30 procent uit andere sporten.” Maar het grootste deel van de informatie uit het dossier is tot op de dag van vandaag niet gedeeld met antidopingorganisaties. Dave Howan, directeur van het het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), brieste tegen de Britse Telegraph: „We beuken met onze hoofden tegen een betonnen muur in een poging om het bewijs te krijgen dat er is verzameld. Veel atleten die geen schone handen hebben kunnen toch meedoen aan wedstrijden.”

Uit de documenten van Puerto blijkt dat ongeveer vijftig wielrenners klant waren bij Fuentes. Als dat 30 procent van de clientèle was, dan zijn er dus nog ongeveer 170 sporters die doping hebben gebruikt – zonder daarvoor te zijn gestraft.

    • Thijs Zonneveld