Ontslaggolf treft accountants

Honderden accountants komen naar verwachting dit jaar op straat te staan. Vooral kleinere accountantskantoren zijn volop aan het reorganiseren. Voor het vierde achtereenvolgende jaar verwachten ze dalende omzetten. Dat zegt marktonderzoeker Marcel Maassen van Full Finance Consultants.

De afgelopen jaren verdween meer dan 10 procent van de ruim 53.000 banen in de accountancy. De ‘Grote Vier’ (KPMG, Ernst & Young, Deloitte en PWC), samen goed voor bijna een derde van de omzet in de sector, schrapten al honderden banen. „De hardste klappen vallen nu onder de kleinere kantoren”, stelt Maassen.

Bij die kleinere kantoren bleef het aantal werknemers tot nog toe vrij stabiel. „Maar ontslagen zijn nu echt onvermijdelijk.” Maassen schat dat per kantoor zeker 20 procent van de werknemers zal moeten vetrekken.

Daarbij gaat het vooral om de iets lager opgeleiden. Veel kantoren hebben fors geïnvesteerd in ICT-systemen, die een groot deel van het standaard werk uit handen nemen en klanten in staat stellen steeds meer administratief werk zelf te doen.

De prijsdruk op het controlewerk dat de accountant verricht, is door deze automatisering niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. „Alle kantoren azen op hetzelfde stukje omzet, dat steeds kleiner wordt door de digitalisering”, stelt Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening bij ING.

Volgens FNV Bondgenoten gaat het er bij inkrimpingen soms „heel grof” aan toe. Zo zouden bij accountantskantoor Accon AVM (1.150 medewerkers, 50 vestigingen en qua omzet het zevende kantoor van Nederland) de komende maanden 66 banen verdwijnen. Maar omdat die afslanking niet is aangemerkt als ‘reorganisatie’, is er geen overleg met de vakbonden en ook geen sociaal plan. „Accon is aan het reorganiseren, maar niet op een nette manier”, zegt bestuurder Annelies Ossel van FNV Bondgenoten.

Financieel directeur Guus Delger van Accon AVM ontkent dat er sprake is van een reorganisatie. „Het is een continu proces, waarin we individuele gevallen beoordelen. Er moet efficiënter worden gewerkt met minder mensen, dat is een reactie op de marktontwikkeling.”