Onrust over ‘te stoere’ uitlatingen wethouder

De Rotterdamse gemeenteraad is ongerust over de wijze waarop de stad is omgegaan met brandonveilige moskee-internaten. Gisteren berichtte deze krant dat internaten jarenlang laks waren in het naleven van brandveiligheidsregels. De gemeente heeft dit gedoogd, blijkt uit interne documenten. Enkele moskeegebouwen hebben volgens de stukken „een bedreiging” gevormd voor „de veiligheid van de aanwezige personen”. Wethouder Karakus (wonen, PvdA) heeft altijd ontkend dat de internaten brandonveilig zijn geweest. De SP en de SGP in de Tweede Kamer willen opheldering van de minister.

Volgens de gemeenteraadsfractie van de SP moet Karakus met „een hele goede verklaring komen” voor zijn uitlatingen, „anders staat het vertrouwen van ons aan deze wethouder op het spel”. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij, wil dat Karakus terugkomt op zijn woorden.

Ook vanuit coalitiepartijen komt kritiek. D66’er Brenda Dirkse: „Kennelijk was iedereen bij de gemeente op de hoogte van de gevaarlijke situatie. Waarom is er dan niet ingegrepen?” George van Gent (VVD): „Karakus heeft met al te veel stoerheid gezegd dat alles in orde was. Dat was het dus niet”. De wethouder wil niet reageren op de berichtgeving. Vanmiddag geeft hij de raad uitleg over de staat van de internaten in een ‘technische sessie’. De pers mag hier niet bij zijn.

    • Andreas Kouwenhoven