OM eist 18 jaar cel tegen overvallers Haagse juwelier

DEN HAAG - (VLNR) voorzitter van de rechtbank Mr. Van Rens met naast haar mederechter Mr. Van Ravenstein. In de rechtbank in Den Haag begon de zaak tegen de drie verdachten van de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. ANP ALOYS OOSTERWIJK Van links naar rechts: de rechter, Sandro G., Ziya B., advocaat Peter Plasman, Lasha G., tolk, advocaat Gerard Spong. Illustratie ANP / Aloys Oosterwijk

Tegen de drie verdachten in de zaak van de overvallen en gedode juwelier Ruud Stratmann in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie celstraffen tot 18 jaar geëist voor de rechtbank in Den Haag. Dat meldt Novum. Het OM acht de drie schuldig aan doodslag.

Tegen de 19-jarige Ziya B. en de 20-jarige Sandro G. eiste de openbaar aanklager achttien jaar cel, tegen de 22-jarige Lasha G., die de vluchtauto en het vuurwapen zou hebben geregeld, werd vijftien jaar geëist. Sandro G. zou weliswaar de enige zijn die heeft geschoten, maar mede-overvaller Ziya B. en chauffeur Lasha G. zijn volgens de aanklager net zo schuldig. Zij wisten immers wat er op 25 april ging gebeuren, ze deden mee aan de planning, en hebben niets gedaan om de misdrijven te voorkomen.

Volgens het OM heeft de chauffeur de andere twee naar de juwelierszaak aan de Beeklaan gereden. Hij heeft daar op hen gewacht en hen ook weer weggereden. Sandro en Ziya pleegden de daadwerkelijke overval, aldus justitie.

De juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag. Na de fatale overval waarna de juwelier overleed, besloot zijn vrouw te stoppen met de winkel. Foto ANP / Valerie Kuypers De juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag. Na de fatale overval waarna de juwelier overleed, besloot zijn vrouw te stoppen met de winkel. Foto ANP / Valerie Kuypers

Verdachten sloegen op de vlucht

De juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag werd op 25 april vorig jaar door de twee jongste verdachten overvallen. Daarbij werd op de 47-jarige juwelier geschoten. Hij overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ziya B. en Sandro G. sloegen na de roofmoord op de vlucht. Na de overval verspreidde de politie een opsporingsbericht, met de identiteit en foto’s van de verdachten. De moeder van B. meldde zich vervolgens en riep haar zoon op zich aan te geven. Een week na de overval kon Ziya B. naar aanleiding van tips worden aangehouden in de Haagse schilderswijk.

Diezelfde dag nog gaf ook Sandro G. zichzelf aan op de Nederlandse ambassade in Georgië. Daar was hij naartoe gevlucht omdat hij er familie heeft. Sandro G. gaf toe op Stratmann te hebben geschoten. Hij zou uit angst hebben gehandeld, omdat de juwelier zich verweerde.

    • Anouk Eigenraam