Noord-Korea woedend na kritiek op raketlancering

FILE - In this Dec. 12, 2012 file photo released by Korean Central News Agency, North Korea's Unha-3 rocket lifts off from the Sohae launch pad in Tongchang-ri, North Korea. The U.N. Security Council on Tuesday, Jan. 22, 2013 unanimously approved a resolution condemning North Korea's rocket launch in December and imposing new sanctions on Pyongyang's space agency. (AP Photo/KCNA, File)
FILE - In this Dec. 12, 2012 file photo released by Korean Central News Agency, North Korea's Unha-3 rocket lifts off from the Sohae launch pad in Tongchang-ri, North Korea. The U.N. Security Council on Tuesday, Jan. 22, 2013 unanimously approved a resolution condemning North Korea's rocket launch in December and imposing new sanctions on Pyongyang's space agency. (AP Photo/KCNA, File)

Het regime in Pyonyang dreigt zijn defensie en het kernwapenprogramma te versterken.

.Noord-Korea heeft woedend gereageerd op kritiek van de Verenigde Naties wegens zijn recente lancering van een raket voor de lange afstand. De regering in Pyongyang dreigde gisteren haar defensie, inclusief kernwapenprogramma, te zullen versterken. Waarnemers zagen hierin een nieuwe aanwijzing dat Noord-Korea spoedig een nieuwe kernproef zal uitvoeren.

De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde de lancering unaniem en legde Noord-Korea bovendien meer sancties op.

Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was de lancering in december geheel vredelievend van aard en ging het slechts om de lancering van een weersatelliet. Nu, zo kondigde het ministerie aan, zal Noord-Korea „de vijandelijke politiek van de Verenigde Staten tegemoet treden met kracht, niet met woorden”.

Zuid-Koreaanse experts verklaarden dat Noord-Korea technisch in staat is tot een derde kernproef en dat satellietbeelden van Noord-Koreaanse faciliteiten uitwijzen dat het een nieuwe proef actief voorbereidt.” AP, Reuters