Noord-Korea dreigt raketten af te vuren op de VS

Noord-Korea is van plan een derde nucleaire test uit te voeren en meer langeafstandsraketten af te vuren op zijn “vijand”, de Verenigde Staten. Dat zegt de Defensie Commissie volgens het staatspersbureau KCNA, als reactie op de kritiek van de VS op het atoomprogramma van het land.

Foto van 15 april 2012, waarop een militair voertuig een raket van ongeveer twintig meter lang vervoert tijdens een militaire parade ter ere van de honderdste geboordaedag van stichter Kim II-Sung in Pyongyang. Foto AFP / Pedro Ugarte

Noord-Korea is van plan een derde nucleaire test uit te voeren en meer langeafstandsraketten af te vuren op zijn “vijand”, de Verenigde Staten. Dat zegt de Defensie Commissie volgens het staatspersbureau KCNA, als reactie op de kritiek van de VS op het atoomprogramma van het land.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt het land de “volwaardige confrontatie” te zullen aangaan met de VS wegens “voortdurende vijandigheid”, zo schrijft AP. De harde woorden komen een dag nadat de VN Veiligheidsraad de geslaagde raketlancering van het land in december unaniem veroordeelde. Ook kondigde de Veiligheidsraad nieuwe sancties aan. Zes Noord-Koreaanse organisaties, waaronder zijn agentschap voor ruimtevaart, zullen op een zwarte lijst worden geplaatst. Financiële transacties met zulke organisaties zijn voortaan verboden.

‘Raketten zijn beschermingsmaatregelen tegen de VS

Maar Noord-Korea blijft erbij dat de lancering in december een vreedzame poging was een satelliet naar de ruimte te sturen. Dat zei het land ook al in 2006 en 2009, toen het ondergrondse atoomproeven deed. Beide keren slechts enkele weken nadat de VN sancties hadden aangekondigd.

Wel staat in de verklaring van gisteren dat het raketprogramma ook een militair doel heeft: de VS aanvallen. De commissie zegt satellieten en langeafstandsraketten te zullen blijven gebruiken om een nieuwe nucleaire test uit te voeren als onderdeel van beschermingsmaatregelen tegen de Verenigde Staten. De VS hebben meer dan 28 duizend troepen in Zuid-Korea gestationeerd.

Zuid-Koreaanse experts verklaarden dat Noord-Korea technisch in staat is tot een derde kernproef en dat satellietbeelden van Noord-Koreaanse faciliteiten uitwijzen dat het een nieuwe proef actief voorbereidt.” Het land heeft in een reactie gezegd het nucleaire programma van aartsvijand Noord-Korea “diep te betreuren”, aldus persbureau AFP.

    • Mirjam Remie